ANASAYFA FENERBAHÇE GALATASARAY BEŞİKTAŞ TRABZONSPOR TURKCELL SÜPER LİG BANKASYA 1. LİG
GALERİLER YAZARLAR AKTÜEL FİKSTÜR ARŞİV MOBİL EĞLENCE SMS PAKETİ
Aragones klüp takımı yönetemiyor
Fenerbahçe Teknik Direktörü Aragones'in, çalıştırdığı takımların ortak özellikleri çok gol yemesi ve deplasmanda başarısız sonuçlara imza atması. İspanyol hoca iyi bir seçici. Bu da eğer elde malzeme bolsa işe yarıyor


BiR SEZONDA GÖNDERiLEN ADAM; ARAGONES
Tekrar baktım emin olmak için. Sezon başında geldiğinde dikkatimi çekip yazmıştım çünkü. Aragones, özdeşleştiği ve futbolculuğunda 123 gol attığı A.Madrid dışında 11 takım çalıştırmış, bunların 7'sinde sadece 1 sezon kalabilmişti. Yani 2. seneyi görmeden gidiyordu sürekli dede. Bu konudaki şüphelerimi o zaman da belirtmiştim. Ama açık söyleyeyim bu kadar başarısız bir tablo çizeceğini tahmin etmemiştim. Bu konuda yanıldım ben de.
Peki nedendi bu ve ne olmalıydı? Gelin önce dedenin futbolda çok şeylerin değişmeye başladığı son 9-10 yıllık geçmişine ANALİTİK bir gözlem yapıp, son yıllarda yönettiği takımlarda neler olmuş görelim: Aşağıdaki ciddi ve uzun araştırma sonuçlarımda da göreceksiniz ki dedenin başarılı olduğu sezonlarda bile takımlarında hep ciddi sorunlar olmuştu. Lütfen yazıyı okurken, bunların kişisel fikir olmaktan öte araştırılarak ortaya çıkan gerçek sonuçlar olduğunu unutmayın.

EN BAŞARILI İKEN BİLE DEPLASMAN FUKARASI

En başarılı olduğu sezon 2000-01 sezonu Mallorca ile yaşadığı 3.'lük. Ama orada bile takımı 19 deplasmanın, 13 tanesinde puan kaybediyor. Yani Aragones'in Mallorca'sı dışarıda kötü performans sergiliyor. Guiza o takımda daha yeni yeni forma giyiyor. Eto'o, Nadal, Finidi, İbagaza, Soler gibi iyi oyuncuları var o dönemde takımın. Yani iyi oyuncular var elinde Aragones'in ve La Liga'da başarılı olduğu tek sezonunu geçiriyor.

ARAGONES'İN TAKIMI İSEN ÇOK YİYORSUN

Arkasından A.Madrid'e gidiyor ve takımı 2. ligden, 1. lige çıkarıyordu. Ama burada bile dikkatimi çeken bir şey oluyordu. 2. lig şampiyonu A.Madrid, 2. ligin ilk 10 takımı içinde EN ÇOK GOL YİYEN 3. takım idi. Bu ilginçti. Şampiyon nasıl olur da bu kadar çok gol yerdi ? Aragones neden şampiyon olan takımına bile iyi savunma yaptıramıyordu? 2002-03 sezonunda A.Madrid'te hoca. Takımı, yine küme düşenler hariç EN ÇOK GOL YİYEN 2 takımdan biri idi. Üstelik takımda İtalyan Albertini, Arjantinli Coloccini, İspanya'da iyi işler yapan ve Milan'dan gelen sağbek Romen Contra gibi iyi savunmacılar varken... Torres ve Javi Moreno da o takımda. Ama Ligi 12. sırada bitiriyor dedenin A. Madrid'i... Yine bol bol gol yiyerek. Savunma yine felaket anlayacağınız.

EN ÇOK YENİLEN TAKIMI DA O YARATIYOR
Aragones bir sezon sonra 2003- 2004'te Mallorca'da. Takım ilk 10'a bile giremiyor. Takımda Nadal, Finidi ve Eto'o var. Takım o sezon küme düşen 3 takım ve düşmekten son anda kurtulan Espanyol hariç EN ÇOK YENİLEN TAKIM. Bir sezon önce yediğinden tam 10 gol de fazla yiyorlar. En fecisi de EN ÇOK GOL YİYEN 2. takım Mallorca. Yani 2003- 04'te Aragones'in Mallorca'sı. Aragones'in takımının kalesi gene yol geçen hanına dönüyor anlayacağınız.

VE ARAGONES "BEN ASLINDA MİLLİ TAKIM HOCASIYIM" DİYOR
Ardından milli takımı ile başarısız bir 2006 Dünya Kupası. Takım finallerde, grupta 3 galibiyet alıyor ve sadece 1 gol yiyor ama rakipler Ukrayna, Tunus ve Arabistan. Yani 3'ünü toplasan 1 milli takım zor çıkacak ekipler. Nitekim 2. turda oynadığı ilk ciddi maçta Fransa'dan 3 yiyip eleniyorlar. İspanya'da ortalık karışıyor ama Aragones devam ediyor ve serüvenini 2008'de gerçekten EN İYİ FUTBOL oynayan takım İSPANYA ile EURO 2008 şampiyonluğu ile sonlandırıyor. Yani hoca çok kaliteli ve iyi oyuncuları bulunca, taktik açısından da iyi görüntü veriyor. Gelin bu verileri dillendirelim :
1- Aragones'in son 9 yılda çalıştırdığı kulüp takımların hemen hepsi çok gol yeme özelliği taşıyor. Yani hoca takımlarına iyi savunma yaptıramıyor. Bu işi beceremiyor.
2- Hocanın çalıştırdığı takımlardan, iyi sonucu alanlarında bile görülen net gerçeklik şu: Takımlar deplasmanlarda başarılı olamıyor!
3- Aragones iyi bir seçici ama hepsi kadar. Seçici olmak, elinizdeki malzeme bolsa işe yarıyor. Yani İspanya gibi bir futbol madeninden müthiş topçular bulabiliyorsunuz. Bunları da doğru bir mantalite ile oynatınca. Yani Aragones'in asıl mantalitesi olan "Hücumcuları al, savunma öğret ve başarılı ol"felsefesi ile oynayınca takım başarılı oluyor. Ama!
4-İşte sorun bu ama'' dan sonra başlıyor. Çünkü milli takımda ÇALIŞTIRICI OLMA GEREKLİLİĞİ yok. Kondisyon, güç, dayanıklılık, kuvvet, çabukluk gibi çalışmaları yapma gerekliliği yok. Çünkü siz zaten bunların en iyilerine sahip olanlarından seçiyorsunuz oyuncularınızı. 2-3 gün içinde yaptıracağınız sadece TAKTİK ANTRENMAN oluyor. Bu işi de elinizde Xavi, Villa, İniesta, Torres, Ramos, Puyol gibi adamlar olunca yapmanız zor olmuyor.
5- Ama ya kulüp takımı? İşte orada işler sarpa sarıyor. Aragones iyi bilemediği, az becerediği, belki de pek sevmediği, hatta milli takımında çok uzun süredir çalıştığı için unuttuğu, ya da kendine güvenip, takip etmediği için çağın gerisinde kaldığı çalışma prensiplerini uygulayamıyor. Takım iyi çalışamıyor, kondisyon kazanamıyor, koşamıyor, ısıramıyor. 5 maçta 2 gol atabilen Kayseri'den, 4 tane birden yiyor.
6-Yardımcıları şüphesiz işleri bilen insanlar ama antrenman sisteminde bir şeylerin yanlış ve eksik olduğunu düşündüren işler oluyor. Bu kadar çok sakatlık insanın aklına ister istemez bunu getiriyor. Üstelik sakatlıkların çoğunun kas sakatlığı olması da bunu düşündürüyor. Bu konuda elbette sağlık ve teknik ekiple görüşüp konuşmak ve daha sonra fikir yürütmek en doğrusudur diye de son görüşümü söylemek istiyorum.
7- Aragones kötü teknik direktör mü peki? Kesinlikle hayır. Ancak, 70 yaşında dede figürü ile sempatik olması ve de bunu avantaja döndürmesi gereken Aragones, hergün oyuncularla birlikte olmayı, sırtlarını sıvazlamayı avantaja değil, soğukluğu ve olmayan sempatisi ile dezavantaja dönüştüren bir hoca portresi çıkarıyor. Futbolcu ve seyirci, kenarda sürekli bezgin ve somurtan bir hoca görmekten geriliyor.

GÜİZA, AURELİO'NUN YERİNE Mİ ALINDI?

8- En trajikomik olanı ise İspanya'nın gol kralı Guiza, bizim ligde çok gol attığı için değil çok koştuğu için ALKIŞ ALIYOR. Bendeniz de merak ediyor o zaman; Guiza, Marco'nun yerine mi alındı! Peki Guiza'yı golcüden çok , atlet gibi koşturtan oyun sisteminin yaratıcısı kim ?

YÖNETİM DE ARAGONES KADAR SORUMLU
9- Aragones'in eksiklerine ek olarak onun suçu olmayan yanlışlar oluyor. Oturmuş takıma takviye yapılmıyor. Adamın istediği oyuncular alınmıyor. Eli kolu bağlanıyor. Gelmeden önce bu satırlarda transferlerine itiraz ettiğim, Josico ve Maldonado gibi bu takıma hiçbir şey veremeyecek oyuncuların eklenmesi, ne kadar haklı olduğunu iddia ederse etsin, kendi taraftarı ile çatışan görüntü vermesi, bu takım için çok gerekli oyuncuları bir kalemde silip atabilmesi, futbolcu tercihlerinde sadece Alex'in menajerine bağlı kalınılması da yönetimin yanlışı oluyor. Bu da başarısızlıkta en az Aragones'inkiler kadar etkili oluyor.
10- Sonuçta; Dr.Gürkan diyor ki; Aragones bas, bas bağırıyor;
BEN İYİ BİR MİLLİ TAKIM ÇALIŞTIRICISIYIM, AMA KULÜP TAKIMINI O KADAR İYİ ÇALIŞTIRAMAM!
Peki ne yapılacak? Bakın yarın neler yazacağım bu konuda.



YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sorumlu dede   / 06-10-2008
 Aragones gibi dedeniz olsun ister misiniz?   / 29-09-2008
 Dede mi?   / 27-09-2008
 İyimserbahçe   / 21-09-2008
 10 puan alır   / 18-09-2008
 Kendinizi inkar etmeyin sayın Aragones   / 17-09-2008
 1+1=1   / 14-09-2008
 Maç yorumcularına acıyorum   / 11-09-2008
 Semih Türkiye'nin en iyi orta saha adamı   / 07-09-2008
 Porto'dan 4 puanı Fener alır ama!   / 04-09-2008
 
 
Aragones klüp takımı yönetemiyor
Yarın:
Foto Galeri Ana Sayfası için tıklayınız!
Puan Tablosu Toplu Sonuçlar Haftanın Maçları

  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
Tümünü göster...
6.HAFTA
Konya 2 Trabzon 3
Antalya 1 Gaziantep 4
Ankaraspor 2 Sivas 0
Denizli 2 İ.B.B. Spor 1
Bursa 2 Galatasaray 1
Eskişehir 2 Kocaeli 1
Ankaragücü 0 G.Birliği 2
Fenerbahçe 1 Kayseri 4
Beşiktaş 2 Hacettepe 1
7.HAFTA
Sivas Ankaragücü
İ.B.B. Spor Antalya
Bursa Eskişehir
G.Birliği Beşiktaş
Galatasaray Trabzon
Hacettepe Denizli
Gaziantep Konya
Kocaeli Fenerbahçe
Kayseri Ankaraspor
 
Turkuvaz Yayın ATV Takvim Gazetesi Fotomaç Yeni Asır Para Dergi Sinema Dergisi Şamdan Yeni Aktüel Cosmopolitan Cosmo Girl Home Sofra Bebeğim ve Biz Global Enerji Transport Dergi Auto Motor Sport Bazaar Esquire Forbes House Beautiful Turkuvaz Kitap Oto Haber

Fenerbahçe | Galatasaray | Beşiktaş | Trabzonspor | Turkcell Süper Lig | Bankasya 1. Lig | Aktüel | Yazarlar | Sayısal loto | Süper toto | Şans topu | Künye | Ana Sayfa

Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.

Turkuvaz Media Digital