Zalim bir politikanın ürünü Bu arada sizin olimpiyatların açılışıyla ilgili eleştirinize organizasyonu beğenenler tarafından hafta içinde cevaplar da geldi. Cevaplar: 1- Benim ne dediğimi anlamayanlardan geldi. 2- Hıncal takıntılı olanlardan geldi. Yani 'Ben hayran oldum bu açılışa' deseydim; 'Bunun nesine hayran oldun' diye yazacaklardı. Adım gibi biliyorum. Yani Bab-ı Ali'de öyle bir takım insanlar var ki açıyorlar gazeteyi Hıncal ne yazmışsa tersini yazarak yazı yazdıklarını zannediyorlar. Gülüyorum onlara. Hakikaten gülüyorum ve acıyorum. İnsanın bir özgür fikri olur. Sanane... Hıncal ne demişse demiş! Hıncal ununu elemiş, eleğini asmış, yarın gidiyor. Medyadan da dünyadan da... Sen genç bir adamsın, sen niye ona entegre yaşıyorsun. Sanane ya Hıncal ne demişse! Acıyorum. Hakikaten acıyorum. Üstelik bunların arasında çok yetenekli kalemler de var. Bir yere gelmek için Hıncal'a takılmaya, Hıncal'a saldırmaya, onunla polemiğe girip reyting yapmaya ihtiyacı olmayacak kadar yetenekli arkadaşlarım var. Ama herhalde benim onlara inandığım kadar kendilerine inanmadıkları için 'Hıncal Uluç'a sataşalım da öyle okunma yolları arayalım' zavallığı içindeler. Allah akıllar versin.
_Çin'in müsabakalara çok iyi hazırlandığını söyleyebiliriz herhalde!.. ABD'ye altın madalyalarda fark attı. Toplamda da başa baş gidiyorlar. Fevkalade iyiler. İngiliz spiker anlatıyor. Jimnastikçi kız 3 yaşında başlamış. 3 yaşında başlamak ne demek? 3 yaşında jimnastiğe devlet başlatıyor. Çin, olimpiyatı almaya 2000'den beri talip. Yani ya alırsak diye 2000 yılı için bu çocukları yetiştirmeye başladılar. 2008'i aldıkları zaman daha da hızlandırdılar. Bu olimpiyatları dünyaya şov yapmak için kullandılar. Moskova'nın 80'i kullandığı gibi. Dünyaya bir şov yapacaktı. Nasıl yapacaktı? Bir teknolojik şov yapacaktı, açılışta onu yaptı. Beni çok kızdıran şey buydu. Çin'i sergileyeceklerine, teknolojisini sergilediler. 2008'in Çin'ini sergilediler. Çin'in tarihini değil. İnsanı değil, bilgisayarı öne çıkardılar. Onun için kızıyorum.
PEKİN SABIRLI OLSUN Aynen 1936'daki Hitler'in kendisini dünyaya kanıtlamak istediği gibi aynı düşünce ile Çin, bütün dünyaya kafa tutacağını göstermek için sporu kullanmak üzere hazırlandı. O çocukların birçoğu annesini babasını tanımıyor. Olimpiyatlardan sonra bunların hikayesini okumaya başlayacağız. Çok zalim bir spor politikasının ürünü bu. Bu kadar kısa zamanda bu gelişme. Çünkü bir spor dalını hedef alır, pilot seçersin ve ona ağırlık verirsin. Hayır. Kürekçisinden, jimnastikçisine, badmintoncusuna kadar hazırlanmışlar.
_Medyada 'Pekin mi, Beijing mi?' tartışması var ve bu konuda farklı görüşler var. Ne demek gerekiyor? 2012'de olimpiyatlar nerede yapılacak. Londra'da mı, London'da mı?
_Bize göre Londra!.. Ama bütün dünya 'London 2012' diye yazacak. Biz 'Londra' diyeceğiz. 1972'de München Olimpiyatları'na 'Münih Olimpiyatları' dedik. Biz Pekin'e, yüzyıllardır "Pekin" diyoruz. Türklerin doğuyla ilgisi batıdan çok erken. "Pekin" demişiz. Şimdi onlar "Beijing" diyorlar. Biz de dilimiz alışığı zaman 'Beijing' deriz. İstanbul-Konstantinopolis benzetmesini kullanarak kimse polemik yapmaya, demagoji yapmaya kalkmasın. İstanbul, 1453'ten beri İstanbul. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u almadı, Konstantinopolis'i aldı. Ama bugün artık 'Konstantinopolis' diyen kalmadı dünyada. 600 yılda biz buranın adının İstanbul olduğunu dünyaya öğrettik. Pekin de 300-400 yıl sabırlı olsun bakalım.