Korku yersiz Aşının domuz gribine karşı en etkili yol olduğu savunulurken, 'yan etkileri' konusunda toplumdaki korkuların abartıldığı da belirtildi
Domuz gribi olarak adlandırılan 'Pandemik A/H1N1' virüsüne karşı aşılama, dün ilk olarak sağlık personellerine uygulandı. Uygulama kapsamında yaklaşık 350 bin sağlık personeli ile henüz yola çıkmamış hacı adaylarına aşı yapılacağı bildirildi. Aşıların Türkiye'ye gelen ilk partisinden alınan numuneler Hıfzıssıhha laboratuarlarındaki kontrolleri tamamlanmış ve testlerde bütün sunuçların olumlu olarak çıktığı açıklanmıştı. Sağlık Bakanlığı, hamilelerde bağışıklık yapma gücünü artıran, ancak kamuoyunda tartışmalara yol açan 'Adjuvan' maddesi içermeyen aşıdan uygulayacak. Anjuvan! İşte tüm korkular ve endişeler bu noktada başlıyor.
Özellikle küçük çocuğu olan anne-babalar, yan etkileri olduğu konusunda üzerinde spekülasyon üretilen aşıdaki bu madde nedeniyle aşıdan çekiniyor. Ancak uzmanların genel görüşü, bu korkuların abartılı olduğu yönünde. İşte öne çıkan görüşler:
GÜVENLİ BİR YOL Prof Dr. Mehmet Ceyhan (Sağlık Bakanlığı'na bağlı grip uzmanı. Kendisi de domuz gribine yakalandı ve hastalığı yendi): "Belirli risk grupları var. Onlardan biri, 6 ay ile 2 yaş arası çocuklar aşılanacak risk grubunda. Okul aşılamaları var. Risk grubunda dediğimiz özellikle akciğer rahatsızlığı olanlar, yaşamı sürdürmek için gerekli personelin aşılanması var. Tabii bu sırada bilgi verilecek, çağrılacak ve kendilerine sorulacak. Ben kendilerine kuvvetle aşı yaptırmalarını öneriyorum. Çünkü bu grip aşısı. Aşının çok büyük yararı olacak. Kritik nokta şu; bu salgının bitmesi için toplumun yarıya yakınının bağışık olması gerekir. Bu ya hastalığı geçirmekle olur ya da aşılanmayla. Hastalık geçirmekle aşının risklerini karşılaştırırsanız, aşı daha güvenli bir yoldur. Domuz gribi aşısında bulunan 'Anjuvan' dediğimiz maddeler, birçok aşıda var. Dünyada, yan etkilerinden çekinip bu aşıyı kullanmayan ülke yok."
Prof. Dr. Mustafa Bakır: M.Ü. Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon hastalıkları Bilim Dalı Başkanı): "Ailelerin, domuz gribine karşı çocuklarını bir an önce aşılatmaları gerekiyor. Salgının zirve yapacağı bir dönem bekleniyor. Bu zirve aralık ayının sonu, ocak ve şubat ayları. Bu üç ay, hastalığın en fazla öldürmeye başladığı, hastaneye en fazla yatışların olduğu dönem olacak. Bu dönem olmadan önce ailelerin çocuklarını aşılatması lazım. Türkiye'ye gelen aşılarda 'Squaelen' denilen bir madde kullanılıyor. Bu madde kanımızda dolaşıyor. Karaciğerimizde kolesterol metabolizmasının ara ürünü olarak yer alıyor. Doğada yaygın olarak yediğimiz gıdalarda da bulunuyor.
AB'DEN TESCİLLİ Aşıların içine konulan squaelen köpekbalığı yağından elde ediliyor. Squaelenden korkulması son derece manasız. 10 yıldır AB'de uygulanan bir grip aşısında da bu madde var. Bunların takibinde herhangi bir yan etki veya hastalık belirtisi görülmedi. Dünya Sağlık Örgütü de güvenli bir şekilde squaelen içeren aşıların yapılmasını öneriyor. 70 kadar çalışmada squaelenin insan vücuduna zarar vermediği, herhangi bir yan etkisi olmadığı belirlendi."