ANASAYFA FENERBAHÇE GALATASARAY BEŞİKTAŞ TRABZONSPOR TURKCELL SÜPER LİG BANKASYA 1. LİG
GALERİLER YAZARLAR AKTÜEL FİKSTÜR ARŞİV MOBİL EĞLENCE SMS PAKETİ IDDAA
Elini yıka yüzüne dokunma
H1N1 virüsü, boğaz ve burunda çoğalır.Sık sık sabunlu suyla elleri yıkamak,günde 2 kez ılık tuzlu suyla gargarayapmak hayati önem taşır


Domuz gribi konusunda fikirlerine başvurduğumuz İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Araştırma Laboratuvarı Müdürü Doç. Dr. Vehbi Altunçul'un, sorularımıza cevaben yaptığı açıklamalarına bugün de devam ediyoruz.

- Domuz gribine teşhis nasıl konulur?
Altunçul:
Teşhis, H1N1 virüsü ile ilgili bulguların görüldüğü hastalardan, hastalığın kuluçka döneminin sonlarına doğru (5. gün civarı) alınan solunum salgısından (boğaz, burun akıntısı veya soluk borusu) virüsün tespit edilmesi ile konulur.


- Korunma yöntemlerini sıralayabilir misiniz?
Altunçul:
Büyük oranda bilinen grip hastalığının tedavisinde uygulanan yöntemler geçerlidir. Gripli kişilerin olabileceği düşünülen ortamlardan uzak durmak, havalandırması olmayan mekânlara girmemek. Yiyecek ve giyecek malzemelerini ortak kullanmamak. Azami oranda hijyene önem vermek (günde en az 5 kez elleri yıkamak). Gerekmedikçe yurt dışına, özellikle virüsün yaygın olduğu ülkelere gitmemek, akla ilk gelen korunma yöntemleri olarak sıralanabilir.

- Evde kolayca yapabileceğimiz basit korunma yöntemleri var mıdır?

Altunçul:
Mecbur kalmadıkça, ellerimizi yıkamadan yüzümüze dokunmamalıyız. Virüsün kolay girdiği yer, yüzümüzdür. Bu nedenle, hastalık olabilecek yerlere yüzümüzü sürmekten, elimizi yıkamadan değmekten önemle kaçınmalıyız. Evde herkesin yapabileceği pratik kolay bir dezenfekte yöntemi var. Ilık suyun içine bir miktar tuz karıştırıp günde en az iki kere gargara yapabilirsiniz. Grip mikrobu ile H1N1 domuz gribi mikrobunun da ağız, boğaz boşluklarında kolayca üreyip çoğaldığını ve vücudumuza yayıldığını unutmayınız. Eğer her gün gargara yaparsanız, bu virüsün yerleşimini önlemiş olursunuz. Bu işlemi burnunuzun içine de uygulamalısınız. En az günde bir iki kere yapılacak tuzlu ılık su ile temizleme işlemi domuz gribine "Dur" diyecektir. Lütfen bu basit yöntemi es geçmeyiniz. Gerçekten basit ama önemli bir korunma yöntemidir. Bir başka önemli korunma yöntemi de sıcak içeceklerdir. Kahve, bitki çayları, ada çayı gibi ılık ve sıcak içecekler gargara ile yaptığınız işlemin aynısını yaparlar. Sıcak içecekler, virüsleri mideye doğru yıkama yoluyla indirirler. Mide yapı itibariyle bu virüslerin üremesini ve buraya yerleşmesine imkân vermeyecek bir yapıda olduğu için önemli bir koruma işlemi de bu yolla gerçekleştirilmiş olunur.

- Bunları biraz açar mısınız, nasıl faydalı olur?
Altunçul:
Mesela havuç tüketirsek, bunun içindeki karoten maddesi A vitamininin oluşumunu sağlar. Havucu tüketirken yağ ile tüketmekte yarar var. Çünkü içindeki A vitamini yağda eriyen bir vitamindir. Balıkta Omega 3 ve Omega 6 bulunmaktadır. Bu da vücudun direncini güçlendirir. Ayrıca domates de antioksidandır. Vücudun direncini hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı artırdığı için, domuz gribi de kolay kolay vücuda giremez. Girse bile hastalığın tahribatı çok düşük olur.

- Termal kameralar ne kadar güvenli?
Altunçul:
Teknik bir konu olmasına rağmen, mantık yürütecek olursak, 30-40 santimetreden 38.5 derece üzerindeki hastaların vücut ısısını algılayabilmektedir. Ancak hastalığın inkibasyon süresi 2-7 gün olduğu için, hastalığın başlangıcında hastayı kaçırabilir. Ayrıca hastalığın semptomlarından biri olan vücuttaki kırıklığı bertaraf edebilmek amacı ile alınan bir antipirik (ateş düşürücü) ilaç, termal kamerayı yanıltabilmektedir.

- Erken teşhis, tedavide yarar sağlar mı?
Altunçul:
Her hastalıkta olduğu gibi domuz gribinde de erken teşhis, hastalığın kısa sürede tedavisi açısından önemlidir. Hastalığın tanısından itibaren vakit geçirmeden ilaç tedavisi ve vücudun direncini takviye eden ilaçlar büyük yararlar sağlamaktadır. Tamiflü isimli ilaç, hastalığın tedavisinde çok etkindir. Unutulmamalı, erken teşhis tüm hastalıklarda olduğu gibi domuz gribinde de hayat kurtarır.

-Hastalık belirtileri gören kişi ne yapmalı?
Altunçul:
Hastalık belirtileri gösteren kişiler derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak doktor gözetimine girmeli. Acilen gözlem altına alınmalı ve zaman geçirmeden tedaviye başlanılmalıdır. Grip atlatılıncaya kadar destek tedavisi sürdürülmelidir. Domuz gribinin beraberinde oluşabilecek komplikasyonlar gibi hastalıkların tedavileri de birlikte yürütülmektedir.

-Mevsimsel grip aşısı, domuz gribini önler mi?
Altunçul:
Bilim adamları, mevsimsel grip aşılarının terkibinde H1N1 bulunsa dahi, domuz giribine karşı bir koruma sağlayamadığını öne sürmektedirler.


Elini yıka yüzüne dokunma
Teşekkürler Fotomaç
Domuz gribinden koruyan besinler
Yaşama şansı yüzde 99
Ölüm oranı azalıyor
Tek doz aşı yeterli mi?
Normal grip daha tehlikeli




YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Artık her maç derbi   / 06-03-2009
 Trabzon'un yılı   / 10-11-2008
 Elleri bırakmayın   / 10-10-2008
 Yanal çözmeli   / 11-08-2008
 Frene basın   / 23-07-2008
 2 tehlikeye dikkat   / 18-07-2008
 Hani kaleci?   / 16-07-2008
 Kurallar işliyor   / 07-07-2008
 Hayal değil   / 18-06-2008
 Umutlar sönmesin   / 19-05-2008
 
 

 
 
Puan Tablosu Toplu Sonuçlar Haftanın Maçları

  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
Tümünü göster...
10.HAFTA
Sivas 3 Gaziantep 0
Manisaspor 1 Antalya 2
Bursa 6 İ.B.B. Spor 0
Kasımpaşa 3 Denizli 1
Eskişehir 0 Beşiktaş 1
Ankaragücü 3 Ankaraspor 0
Fenerbahçe 3 Galatasaray 1
Trabzon 2 Kayseri 1
Diyarbakırspor 1 G.Birliği 0
11.HAFTA
Galatasaray Sivas
Kayseri Fenerbahçe
Kasımpaşa Eskişehir
Antalya Bursa
G.Birliği Manisaspor
Gaziantep Diyarbakırspor
Denizli İ.B.B. Spor
Ankaraspor Trabzon
Beşiktaş Ankaragücü
 
Turkuvaz Yayın Sabah Forbes ATV ŞamdanFotomaç Transport DergiTakvim Gazetesi Auto Moto SportYeni Asır Cosmopolitan Para Dergi Global Enerji House Beautiful Bazaar Esquire Yeni Aktüel Bebeğim ve Biz Oto Haber Sinema Dergisi Homeİşte İnsan Cosmo GirlSofraCosmopolitan Bride Sabah Emlak ATV AvrupaSabah Avrupa Turkuvaz Kitap

Fenerbahçe | Galatasaray | Beşiktaş | Trabzonspor | Turkcell Süper Lig | Bankasya 1. Lig | Aktüel | Yazarlar | Sayısal loto | Süper toto | Şans topu
Künye / İletişim | Gizlilik Bildirimi | Bize Ulaşın | Ana Sayfa

Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.

Turkuvaz Media Digital