ANASAYFA FENERBAHÇE GALATASARAY BEŞİKTAŞ TRABZONSPOR TURKCELL SÜPER LİG BANKASYA 1. LİG
GALERİLER YAZARLAR AKTÜEL FİKSTÜR ARŞİV MOBİL EĞLENCE SMS PAKETİ IDDAA 02/11/2009
Sporcular büyük risk altında
Sporcular büyük risk altında

"Spor, stresi; stres ise bağışıklık sistemini etkiler. Ağır egzersizler de direnci kırar. Sporcuların domuz gribine karşı eli zayıf".

Domuz Gribi Dosyası'nda bilgilerine başvurduğumuz Sağlık Bakanlığı eski müsteşarı, Adana milletvekili

Prof. Dr. Necdet Ünüvar'a yönelttiğimiz sorular önemli bir gerçeği daha ortaya çıkardı: "Düzenli olarak ağır spor yapanlar domuz gribi riskine daha açık" İşte sorularımız ve hepimizi şaşırtacak yanıtlar:

- Neden sporcular
domuz gribinde risk grubunun içinde?
Ünüvar:
Soruya geçmeden önce size ve Fotomaç gazetesine bu konuya eğildiği için teşekkür ediyoruz. Çünkü sadece spor yapanlar değil, seyredenler de bu virüsün etkisi altında. Domuz gribi hızla yayılıyor. Ülkemizde de bir kaç ölüm var. Panik yapmadan hastalığı ciddiye almamız ve tedbirleri artırmamız gerekiyor.
Mevsimsel grip de tehlikeli ama domuz gribi genç kitleyi etkileyip daha hızlı yayıldığı için bu konuyu daha çok önemsemek gerekir. Spor ile bağışıklık sisteminin birbiri ile yakın ilgisi var. Bağışıklık sistemi ile domuz gribinin de arasında sıkı bir ilişki var. Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda H1N1 virüsü daha etkili oluyor.

- Düzenli yapılan spor, bağışıklık sistemini nasıl etkiliyor?
Ünüvar:
Spor stresi, stres de bağışıklık sistemini etkiliyor. Şöyle ki; düşük, orta düzeydeki aerobik ve düzenli yürüyüş gibi egzersizler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Yani, hafif ve düzenli yapılan spor, bağışıklık sistemimizi olumlu yönde tetikliyor. Bu tür egzersizler, bağışıklık sisteminin özellikle enfeksiyona karşı koruyucu mekanizmalarını güçlendiriyor.

- Yani bağışıklık sistemi artınca, domuz gribinin vücudumuza girişi de anlamsız kalır. Vücudumuz virüse karşı dirençli olur. Bir bakıma domuz gribine hafif ve düzenli egzersizlerle de 'dur' diyebilir miyiz?
Ünüvar:
Tabii ama düzenli ve hafif olmak üzere spor yapmanın bağışıklık sistemimizi güçlendirip faydalı olduğu unutulmamalı. Çünkü ağır egzersizde bunun tam tersi bir durum ortaya çıkar ki bu da sporcuyu domuz gribine daha açık hale getirir. Özellikle ağır antrenman ve maç sonrası bağışıklık sisteminin koruyucu mekanizmaları zayıflar.

-Yani, futbol gibi 90 dakika sahada ağır fiziksel aktivite yapanlar domuz gribi riskini daha çok taşır. Demek ki sizce Futbol Federasyonu ve kulüpler bu konuya daha çok eğilmeli midir?
Ünüvar:
Bağışıklık sistemi ilişkisi yüzünden futbolcular gibi ağır spor yapanlar daha da dikkatli olmak zorunda kalacak. Bu nedenle federasyon ve kulüplerimizin domuz gribi ile ilgili önlemleri alması çok onemli.

- Bu konuyu daha da açarak anlatabilir misiniz?
Ünüvar:
Domuz gribinde 4 önemli etken var. Birincisi, genç nüfus. Sporcuların 30 yaşın altında olması, onları direkt domuz gribi riski altına alıyor. İkincisi, sporcuların çok fazla yer değişikliği yapmaları. Spor karşılaşmaları nedeni ile sık sık seyahat ederek değişik yerlere gitmeleri (lokalizasyon değişikliği) onları domuz gribi riski ile karşı karşıya bırakır. Üçüncüsü de halkla çok yakın temas halinde olmaları. Hayran kitlelerinin onları maçlara giderken veya gelirken sık sık karşılamaları, farklı kişilerle yüz-göz olmaları nedeniyle domuz gribi riskine biraz daha yaklaşırlar. Dördüncüsü ise ağır egzersizlerin bağışıklık sistemlerini olumsuz yönde etkilemesi onları açık hedef haline getirir. Bu nedenle domuz gribinin sporcularda daha ağır seyretme riski var. Bu risklerden dolayı bu salgında alınması gereken önlemlere sporcularımız ve kulüplerimiz daha özen göstermek durumunda. Federasyon da mutlaka önlemler almalı.

-Sporcu kendisi nasıl önlem almalı ki domuz gribinden korunsun?
Ünüvar:
Herkese söylediğimiz hijyen kuralları onlar için de geçerli. Tokalaşmaktan ve öpüşmekten kaçınmalılar. Gripli ortamlara girmemeliler. Ağır antrenmanlardan sonra dinlenmelerine çok dikkat etmeliler. Vücut yorgunken gribe daha çabuk yakalanılır. Yani kısaca özetlersek; sporcuların iyi beslenmesi, iyi uyuması, yaşamlarını düzenli bir hale getirip hijyene herkesten daha fazla özen göstermesi çok daha önemli.

-Kulüpler ve federasyonlar için domuz gribine karşı alınması gereken tedbirler neler olabilir?
Ünüvar:
Federasyonlar işin eğitim bölümünü üstlenmeli. Mesela yayınlayacağı bildirilerle sporcuların nasıl korunabileceğini gösteren broşürler hazırlanabilir. Maçlarda dağıtılan takım listelerine bir de domuz gribi önlemleri eklenirse, sadece sporcuları değil tribüne gelen halkımızı, taraftarı da domuz gribi riskine karşı bilinçlendirmiş oluruz. Bu küresel salgında, her canlı üzerine düşen görevi yapacak ki H1N1 virüsü gibi bir mikrop ölümcül olmasın! Bu tip eğitimleri kulüpler de yapmalı. Her antrenör kulüpte, her öğretmen derste 10 dakikalık bölümünü domuz gribine ayırarak eğitim vermeli.

- Sporcular aşı yaptırmalı mı?
Ünüvar:
Sağlık Bakanlığımız, riskli grupların aşılanmasını öneriyor. Aşı yaptırıp yaptırmamak sonuçta bireysel bir karar ama bir tıp doktoru ve bilim adamı olarak başından beri saydığımız gerekçeler doğrultusunda o 4 madde nedeniyle sporcularımızın aşılanmasında büyük yarar var diyorum. Ama aşı yaptıran da yaptırmayan da diğer önlemleri ihmal etmemelidir.

-Bazı aileler, yan etkileri yüzünden çocuklarına domuz gribi aşısı yaptırmaktan çekiniyor.
Ünüvar:
Aşı ile ilgili riskleri düşünen kişilere hastalığın riskini hatırlatırım. Aşı yaptırmayarak aşının riskinden kaçan kişiler hastalık riskini almış oluyorlar. Bu gribin şakası yok, ağır seyrederse öldürüyor!

- Kuş gribini atlattık, bir daha rastlanmadı. Acaba domuz gribini de atlatırsak dünyamız bu virüsten kurtulabilecek mi?
Ünüvar:
Grip virüslerinin tehlikesi, mutasyona uğruyor olmasındandır. Domuz gribinin üç gribin bileşiminden türediğini düşünürsek, H1N1 virüsünden kurtulursak bile, mutasyona uğramış başka virüslerle de karşılaşabileceğimizi unutmamak gerekir.

-O zaman bu vürüse karşı her yıl aşı olmak şart gibi görünüyor?
Ünüvar:
Risk grupları için mutlaka yapılmalı. Çünkü her yıl değişen bir grip virüsü var ortada. Geçen yılki aşı bir işe yaramaz. Aşı üretenler aşı geliştirirken her yıl araştırma yapıp iki A Tipi, iki de B Tipi virüsü alıp onlara karşı virüs ortaya çıkarırlar. Geçen yılki aşıyla bu yılkinin içeriği aynı olmamalı. Çünkü geçen yılki grip yapan virüsle bu yılki virüsün tipi aynı değildir.

KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
  Sporcular büyük risk altında
  Domuz gribinekarşı acil müdahale gerektiren haller
  24 yaş altı grubu daha çok etkiliyor
  Tavuk suyu çorba gribin büyük düşmanı
  Sporculara tavsiyeler

DİĞER AKTÜEL HABERLERİ
Appiah yeniden İtalya'da
Fenerbahçe'nin eski yıldızı Stephan Appiah'ın yeni takımının İtalya...
Hidayet eski takımına yenildi
Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi'nde (NBA) Toronto Raptors,...
Demir'i eritti
Geçen hafta Antalya'da şok bir yenilgi yaşayan sarı-kırmızılılar,...

  Jenson Button kupayı kaldırdı   Eczacıbaşı zoru başardı
  Amansız takip sürüyor
 
 
Puan Tablosu Toplu Sonuçlar Haftanın Maçları

  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
Tümünü göster...
11.HAFTA
Galatasaray 2 Sivas 0
Kayseri 1 Fenerbahçe 1
Kasımpaşa 1 Eskişehir 1
Antalya 1 Bursa 1
G.Birliği 0 Manisaspor 2
Gaziantep 2 Diyarbakırspor 1
Denizli 0 İ.B.B. Spor 1
Ankaraspor 0 Trabzon 3
Beşiktaş 1 Ankaragücü 0
12.HAFTA
Sivas Kayseri
Manisaspor Gaziantep
İ.B.B. Spor Antalya
Eskişehir Denizli
Ankaragücü Kasımpaşa
Fenerbahçe Ankaraspor
Trabzon Beşiktaş
Diyarbakırspor Galatasaray
Bursa G.Birliği
 
Turkuvaz Yayın Sabah Forbes ATV ŞamdanFotomaç Transport DergiTakvim Gazetesi Auto Moto SportYeni Asır Cosmopolitan Para Dergi Global Enerji House Beautiful Bazaar Esquire Yeni Aktüel Bebeğim ve Biz Oto Haber Sinema Dergisi Homeİşte İnsan Cosmo GirlSofraCosmopolitan Bride Sabah Emlak ATV AvrupaSabah Avrupa Turkuvaz Kitap

Fenerbahçe | Galatasaray | Beşiktaş | Trabzonspor | Turkcell Süper Lig | Bankasya 1. Lig | Aktüel | Yazarlar | Sayısal loto | Süper toto | Şans topu
Künye / İletişim | Gizlilik Bildirimi | Bize Ulaşın | Ana Sayfa

Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.

Turkuvaz Media Digital