Konya'da geleneksel erişte yapımı! İftar ve sahur için...
Ramazan Ayı'nın yaklaşmasıyla Konyalı kadınların erişte yapımları başladı. İftar ve sahur sofralarında geleneksel lezzet haline gelen erişteyi kadınlar elleriyle tek tek keserek hazırlıyor. İşte detaylar...
- Haberler Haberleri
- 01 Nisan 2022, 14:58:08
Konya'da kadınlar Ramazan ayında tüketmek için evlerinde imece usulü yardımlaşarak erişte hazırlıyor. İftar ve sahur sofralarında geleneksel lezzet haline gelen erişteyi kadınlar elleriyle tek tek keserek hazırlıyor. Konya'da Ramazan ayında iftar ve sahur safralarında geleneksel bir lezzet haline gelen erişteler hazırlanıyor. İftar ve sahur sofralarında tüketilecek eriştelerin yapımı için ilk sahur öncesi kadınlar bir araya geliyor.
Sabahın erken saatlerinde toplanan kadınlar, erişte için hazırlanan hamurları imece usulü açarak sac üzerinde ısıtıyor. Özellikle sahurda yenilen erişte için ısıtılan hamurlar bir süre bekletilmesinin ardından ince ince kadınlar tarafından bıçak yardımıyla kesiliyor. Kesilen hamurlar bir süre kurumaya bırakıldıktan sonra iftar ve sahur sofralarına hazır hale geliyor. Her gün imece usulü erişte kesiyorlar Ramazan ayında iftar ve sahurda tükettikleri ve besleyici ve tok tutma özelliği taşıyan erişteyi yıllardır yapan Rabia Can, "Erişte kesiyoruz, bir gün birimize bir gün birimize erişte keseriz. Yufka yapacağımız sabah ezanla kalkarız. Hamurunu yoğururuz. Arkadaşlar toplandıktan sonra başlarız yapmaya. Yufkaya devam ederiz, yufka bittikten sonra ertesi gün de erişte keseriz. O gün arkadaşın birine yaparız başka bir gün diğerine bu şekilde devam eder. Bugün ben yardıma geldim. Arkadaşa yardım ediyorum. Yarın da bana gelecekler. Sırayla dolaşıyoruz biz arkadaşlarla" dedi.
"ZAHMETİNE DE DEĞER LEZZETLİDİR ERİŞTE"
Geleneksel olarak arkadaşlarıyla Ramazan aylarındaki hazırlıklarını çocuklarına da aşıladığını anlatan Rabia Can, "Erişte doyurucudur, tok tutar içerisinde yumurta olduğu için ve besleyici o yüzden erişteyi kesiyoruz. Normalde çoğu insan makarna yer ama biz bunu eskiden geleneksel olarak annelerimizden gördüğümüz gibi devam ettirmeye çalışıyoruz. Biz çocukluğumuzdan alıştığımız için biz de çocuklarımızı alıştırdık. Bizim çocuklarımız yiyor ama yeni yetişen çocuklar bilmeyebilir. Bazı çocuklar ve aileler ise sevmiyorlar, yemiyorlar. Ama tadına baksalar aslında mükemmel bir şey, doyurucudur. Temizliği olsun içindeki malzemeleri olsun kendi yaptığımız şeyler. Makarna çeşitleri, spagetti olsun çocuklar şu an onları seviyor. Zor yanları oluyor erişte hazırlamanın zahmetli ama değer yani. Zahmetine de değer lezzetlidir erişte" şeklinde konuştu.
Arkadaşlarıyla erişte kesen Meral Karadeli, "Ramazan ayı nedeniyle erişte kesiyoruz, yufka yapıyoruz. Arkadaşlar toparlanıp her gün birimize kesiyoruz. Bunu Ramazan ayında yiyoruz. Sabah erken saatte kalkarız. Hazırlarız malzemelerini arkadaşlar gelirler. Kahvaltı yaptıktan sonra dördümüz dört yandan yufkamızı yaparız. Sonra oturur, eriştemizi keseriz" diye konuştu.
DİĞER HABERLER
-
Yeni yıl için misafirlerini ve sevdiklerini lezzetli yiyeceklerle ağırlamak isteyenler, yılbaşı menüsü araştırmalarına başladı. Başlangıçtan tatlılara, ana yemekten pratik ve hızlıca hazırlayabileceğiniz mezelere, her şeyiyle enfes bir sofra hazırlamak için detaylar haberimizde... -
2025 yılına kısa bir süre kaldı. Yeni yıl öncesi kutlama hazırlıklarını sürdüren vatandaşlar, yılbaşı gecesi hava durumu nasıl olacak merak ediyor. Konu hakkında uzmanların açıklamalarını takip eden kişiler, aynı zamanda arama motorlarında araştırmayı sürdürüyor. Yılbaşı gecesi herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmak istemeyen vatandaşlar, hava durumu tahminlerine bakmaya devam ediyor. Peki, yılbaşı gecesi kar yağacak mı? Yılbaşı gecesi hava nasıl olacak? 31 ARALIK HAVA DURUMU TAHMİNLERİ... -
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Engellilere ÖTV muafiyetinde araçların yüzde 40 yerlilik oranına sahip olması gerekiyor. Alınan kararın ardından vatandaşlar arama motorlarına, "Yüzde 40 yerli araçlar hangileri?" sorusunu sormaya başladı. İşte engellilerin ÖTV'siz alabileceği araçlar listesi...