TAMALE TARİFİ - İlk duyan ne demek diye araştırıyor. Tamal, İspanyolca'ya Nahuati dilinde "sarılı" anlamına gelen "tamalli" kelimesinden geliyor. Tamale, Meksika mutfağının en özel lezzetlerinden biridir. Yiyen herkesin hoşuna giden Tamale tarifini kendi evinde, kendi mutfağında yapmak isteyen vatandaşlar için meşhur Tamale malzemeleri, yapılışı ve püf noktalarını derledik. İşte detaylar...
TAMALE NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
- 3 su bardağı mısır unu
- 2 su bardağı tavuk suyu
- 3/4 su bardağı bitkisel yağ
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Tavuklu iç harç için:
- 1 adet küçük sarı soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı kırmızı biber konservesi
- 250 gram pişmiş tavuk eti (iri doğranmış)
- Acı biber sosu
- Tuz
Nasıl Yapılır
- Mısır koçanı kabuklarını hazırlamak için; Kurutulmuş mısır koçanlarının bir yönü düz, diğer tarafı ise sivri olur.
- 15 adet uygun boyutta koçan seçin ve geniş bir kabın içerisine dizin. Üzerini biraz geçecek şekilde soğuk su ekleyin.
- Kabukların üzerine bir tabak koyarak suya doğru batırın ve yaklaşık 1 saat bekletin.
- Mısır unu hamuru için; Tuz, kabartma tozu ve mısır ununu bir mikser ile karıştırın.
- Küçük tencerenin içerisine tavuk suyu ekleyin ve kısık ateşte buhar tütene kadar ısıtın.
- Isınan tavuk suyunun içerisine bitkisel yağı ekleyin ve karıştırın.
- Tavuk suyu karışımını, mısır unlu karışıma ekleyin ve 3-4 dakika mikserle çırpın.
- Tavuklu iç harç için; Bir tavaya yağı dökün ve orta ateşte kızdırın.
- Kızan yağın içerisine doğranmış soğanı ekleyin ve 5 dakika kavurun.
- Ardından biberi de ekleyerek karıştırmaya devam edin.
- Pişen soğanları karıştırma kabına alın ve üzerine pişmiş doğranmış tavuk etini ilave edin.
- Tavukların üzerine tuz ve karabiber ekledikten sona özdeşleşmesi için karıştırın.
- Tamaleleri hazırlamak için; 12 tane 25 cm boyutlarında mutfak ipi kesin.
- Mısır kabuklarının suyunu süzdükten sonra bir tanesini mutfak tezgahına alın.
- Kabuğun içerisine bir yemek kaşığı mısır unu hamurundan ekleyin ve orta kısmını çukur olacak şekilde açın.
- Oyuğun içerisine tavuklu iç harç ilave edin. Kabuğun altını ve üstünü kapattıktan sonra kenarlarını da kapatın.
- Bu aşamada koçanları çok sıkı kapatmamak gerekir. İç malzeme piştikçe şişecektir. Kapattığınız koçanları mutfak ipiyle sarın ve bağlayın.
- Tüm tamalelere bu işlemi uyguladıktan sonra buharlı pişiricinin içerisine tamaleleri dizin. Ancak tek kat olması gerektiğini unutmayın.
- Buharlı pişiriciye su ilave edin ve 1 saat boyunca pişirin. Pişen tamaleleri servis tabağına dizebilirsiniz.
- Tamaleyi, acı biber sosu ile birlikte servis edebilirsiniz
Püf Noktaları
- Mısır koçanlarının 20-24 cm uzunluğu idealdir. Hata payı için birkaç adet fazladan bulundurun.
- Mısır koçanlarını internetten ve aktarlardan bulabilirsiniz. Ayrıca taze koçanları haşlayarak da kullanabilirsiniz.
- Tamale için, masa para tamales (tamale unu) yazan öğütülmüş mısırlardan alın.
- Tamaleleri çok fazla doldurmamaya özen gösterin. Bu durum şişip patlamalarına neden olabilir.
AFİYET OLSUN