AĞZI AÇIK TARİFİ | Şanlıurfa'nın yanı sıra Afyonkarahisar ve Eskişehir'de de meşhur olan Ağzı Açık, un, su ve yumurtayla hazırlanan hamurun üzerine kıymalı harç eklenmesi ve ağzının bohça gibi kapatılmasıyla yapılan bir yiyecek türü olan Ağzı Açık, son zamanların en sık araştırılan tarifleri arasında yerini aldı. Peki Ağzı Açık nasıl yapılır? Malzemeleri, yapılışı ve püf noktaları...
AĞZI AÇIK NASIL YAPILIR?
MALZEMELERİ
Hamuru İçin:
- 3 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 su bardağı su (oda sıcaklığında)
İç Harcı İçin:
- 200 gram dana kıyma
- 1/2 adet orta boy kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı Pul Biber
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı tuz
Kızartmak için:
- Sıvı yağ
YAPILIŞI
Hamuru için;
- Unu, yumurtayı, ılık suyu, yoğurdu ve tuzu bir kaseye ekleyin.
- Yoğurun ve 20 dakika dinlendirin.
- Hafifçe unladığınız tezgahta, hamuru gözleme hamurundan biraz daha kalın olacak şekilde açın ve yuvarlak bir kaseyle şekiller çıkarın.
İç harcı için;
- Soğanı, sarımsağı, kıymayı, unu, yumurtayı ve biber salçasını bir kasede karıştırın. Pul biber, tuz ve karabiberi de ekleyin. Üzerini kapatarak buzdolabında 10 dakika dinlendirin.
- Çıkardığınız yuvarlak hamurların üzerine fırçayla çok az su sürün, birer tatlı kaşığı kıymalı harcı ekleyin ve ince bir katman olacak şekilde yayın. Kenarlarında hafif boşluk kalmalı. Su, kıymalı harcın daha iyi yapışmasını sağlayacaktır.
- Kenarlarındaki hamurları parmak uçlarınızla kıymanın üzerine doğru kıvırın.
- Sıvı yağını tencerede ısıtın ve hamurları, kıymalı tarafı alta gelecek şekilde yağın üzerine bırakın. Kıymalı tarafın altta olması hızlı pişip, hamurdan ayrılmamasını sağlar.
- Çevirerek hamurların her tarafını altın sarısı olana dek kızartın. Yağdan aldığınız ağzı açıkları limon ve maydanozla servis edebilirsiniz.