DOMATES DOLMASI TARİFİ 🍅 - Kıymalı domates dolması nasıl yapılır? | Domates dolması malzemeleri, yapılışı ve püf noktaları

Balkan, Güney Kafkasya, Orta Asya, Akdeniz, Ege ve Orta Doğu mutfaklarından Türk mutfağına kadar ilerleyen içeriğinde hem sebze hem de kıyma bulunması sebebiyle oldukça yüksek besin oranına sahip domates dolmasının tarafi vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki kıymalı domates dolması nasıl yapılır? İşte domates dolması malzemeleri, yapılışı ve püf noktaları

DOMATES DOLMASI TARİFİ 🍅 - 2017 yılında Azerbaycan'ın "Dolma yapımı ve paylaşımı geleneği" UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine dahil edilen domates dolması, sofraların vazgeçilmez yemeği olmaya devam ediyor. Biber, patlıcan, kabak dolması gibi alışılmış tatların dışına çıkmak isteyenler için kıymalı domates dolması nasıl yapılır? sorusunun cevabını ve domates dolması malzemeleri, yapılışı ve püf noktalarını haberimizde derledik. İşte detaylar...

KIYMALI DOMATES DOLMASI NASIL YAPILIR?

DOMATES DOLMASI MALZEMELERİ

  • 8-12 adet domates (büyüklüklerine bağlı)
  • 500 gr dana-kuzu karışık kıyma
  • 2 çay bardağı pirinç (yıkanmış ve süzülmüş)
  • 5 kuru soğan ince doğranmış
  • 1 kaşık biber salçası
  • Oyduğumuz içler (domatesin içleri)
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 fiske zerdeçal
  • 1 fiske kimyon
  • Tereyağı

DOMATES DOLMASI YAPILIŞI

  • Domateslerimiz bir tatlı kaşığı yardımıyla dışına zarar vermeden güzelce oyulur.
  • İçerisine tuz-karabiber karışımımız sürülür.
  • Ayrı bir kapta dolmamızın tüm malzemesi, 2-3 kaşık sıvı yağ ve çıkan domates içleriyle beraber bütünlenir. Oluşan harç biraz sulu olacaktır. Bu, pirinçlerin domatesin lezzetini almasına çok etkili bir yöntemdir.
  • Domateslerimizin içi harcımızla güzelce doldurulduktan sonra, her bir domatesin üzerine kapağını kapatmadan 1 fındık büyüklüğünde tereyağı bırakılır.
  • Çok bastırmadan kapakları kapatılan domates dolmalarımız, yan yana uygun bir tencereye dizilip, içerisine 1 tatlı kaşığı kadar daha tereyağı bırakılarak, kapak kapalı-kısık ateşte 6-7 dakika kontrollü yanmasına müsaade etmeden pişirilir.
  • Süre sonunda, yarısına gelecek şekilde su ilavesi yapıp (üzeri asla geçmemeli) tekrar kapağı kapatılarak 45-55 dakika arası kısık ateşte pişirilir.

DOMATES DOLMASI PÜF NOKTALARI

  • Domatesleri çok bastırmadan doldurun. İç harç dolmanın içinde sıkı olursa domatesler pişerken yırtılabilir.
  • Domatesin içini çıkarırken çatlatmamaya özen gösterin
  • Servis yaparken büyük bir kaşıkla dikkatlice alın. Domatesleri patlatmayın.

DİĞER HABERLER

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.