Güneş devrimi
- Hakan Kulaçoğlu Yazıları
- 28 Kasım 2009, 21:25:10, Güncelleme: 15 Temmuz 2010, 17:40:41
İskoçya'da başlayan serüven
O gün iflasın eşiğinden dönen kulüp, bugün dünyanın 1 numarası olan Manchester United'dır. Hani Trabzonspor kurmaylarının, Şenol Güneş için 5 ayda ikinci kez Kore'ye uçarken modelini örnek gösterdikleri kulüp. Modelin adı da Alex Ferguson'dur. Türkiye'de hemen her Süper Lig kulüp yöneticisinin diline doladığı, çoğu yöneticinin minicik kültür dağarcığıyla hayatta bildiği yegâne iki İngilizce kelime olan Alex ve Ferguson. 23 yıldır ManU'da görev yapan Sir Ferguson, aslında İskoç'tur. Teknik adamlıkta ilk başarısını, Glasgow Rangers ve Celtic gibi devlerin arasından 25 yıl sonra sıyrılarak şampiyonluğa ulaştığı Aberdeen'de yaşar. 2 şampiyonluk daha yaşayarak ayrıldıktan sonra kulüp 25 yıl daha şampiyonluk görmez. Haa, unutmadan. Amerika'da bile yılın köpeği seçilen Doberman da çök kötü bir dönem geçirir. İlk cihan harbi sırasında kıtlık, bakımlarının ihmaline yol açar. Çoğunun hayatına ötenazi ile son verilir. Ölüm işte, her yerde, herkes için acıklı. Çölün ortasında susuzluktan veya Alpler'de bir kar fırtınasında. Yine de Saint Bernard var Allah'tan. Müthiş koku alma yeteneğiyle, kaybolanlara ulaşıp ısıtmak için yanlarına yatar bu köpekler. Gruptan bir köpek de koşarak yardım çağırmaya gider. Yetenek, güç ve ekip çalışması tam anlamıyla.
Hak ettiği saygıyı görmedi
Hazır Glasgow'dan Manchester'a inmişken ondan daha kı- sa bir mesafeyi daha güneydoğuya doğru kat ederseniz, büyüleyici bir üniversite şehri olan Cambridge'e ulaşırsınız. Orada her zaman bizden öğrencilere ve akademisyenlere rastlayabilirsiniz. Kolejlerin halı gibi yemyeşil, uçsuz bucaksız bahçelerine bakıp profesörlere sorarlar: Bunu nasıl başardınız? "Sulayarak ve budayarak" der İngiliz sakince. "Bu kadar mı?" diye hayret eder bizimki. Ve asıl cevabı alır: "Evet, sadece bu kadar ama 500 yıldır aralıksız, her gün." Şenol Güneş, Trabzonspor'un bütün şampiyonluklarında oyuncu olarak bulundu. Teknik adam olarak da çok kritik bir şampiyonluk kaçırsa bile, şampiyon olamadan geçen çeyrek asrın en iyi derecelerini yaptı, her tür kupayı müzeye taşıdı. Milli Takım'da da Dünya ve Konfederasyon kupalarında 3.lük yaşadı. Lakin ne kendi kentinde ne kendi vatanında hak ettiği saygıyı göremedi. Bunun birincil nedeni ise kadirşinaslık ve minnettarlık dışında her haltı bilenlerin ülkesinde yaşamasıydı.
1996'da kaybedilenler
Bir İngiliz atasözü "April showers bring May flowers" der. Yani nisan yağmurları, mayıs çiçeklerini getirir. Size şimdi kötü gibi görünen bir şey ileride iyi şeylere neden olabilir, yani. Bunu 1996'da bilemeyen Trabzonspor camiası zamanın yönetimine ve teknik adamına sahip çıkmayarak istikrarı ve müstakbel zaferleri elinin tersiyle itti. 1996 Mayıs'ının ilk pazarında, Trabzonspor çok üstün oynadığı maçı kaybederken, İngiltere'nin bir başka üniversite şehri olan Oxford'da yaşıyordum. Önündeki uçsuz bucaksız yeşillikleri görecek hali kalmayan gözlerim ondan sonra da bir Trabzonspor şampiyonluğu görmedi.
Aradaki fark kapanmalı
Bilir misiniz, Alex Ferguson'un memleketi İskoçya'da bir atasözü vardır: "Confessed faults are half mended". Meali, yapılan hataların kabullenilmesi, itiraf edilmesi halinde yarı düzelmiş sayılacağıdır. Herkesin Şenol Güneş'i kendi acısını hafifletmeye çalıştığı o lanetli dönemin değil, sonrasında yaşananların ve bugüne kadar da sürekli tecrübe edilenlerin ne tür ve gerçekten kimlere ait hatalar olduğu gerçeği ile yüzleşmeden "Alex Ferguson Modeli" bir boş laftır sadece bordo-mavi cümbüş içinde. İngiltere ile Türkiye arasındaki kültür, sanat, teknoloji ve meslek etiği gibi alanlardaki fark kapanmadan, değil Güneş, hiçbir vatandaşımızın Ferguson olma şansı önemli bir kemiyete ulaşamaz maalesef.
5 yıllık plan ve sabır şart
Şenol Güneş, Trabzonspor için her zaman ideal teknik adam ve en uygun seçenektir. Bu kesin. Ancak gerçek bir 5 yıllık plan olmadan, sabır olmadan, toplu bir ıslahat yapılmadan, onun da yapabileceği çok şey yoktur. İskoçya, İngiltere'ye her yenildiğinde, kendi takımını tribüne çağırıp dakikalarca yürekten alkışlayan "Braveheart" taraftar lazım önce model oluşturup hayata geçirmek için. Ondan sonra bekleyeceksiniz Güneş'ten, Trabzon'un futbol altyapısından gelen oyuncunun memleket aşkı ile sahaya koyacağı yüreğini, bu ülkenin en özel takımında top oynamak aşkıyla farklı yörelerden Trabzon'a gelen gençlerimizin akıtacağı teri ve yapımıza uygun seçilmiş birkaç yabancının zarafeti ve kesinliğiyle birleştirerek müthiş bir sentez yapmasını. Louis Doberman'ın ihtiyaç duyduğu ideal yoldaşı yaratması için geçen zaman, yani 26 yıl değil ama Trabzonspor'un değerli mirasını güvenle ve asaletle taşıyacak oluşumu derlemesi için hiç değilse birkaç yıl ses etmeden bekleyecek olan var mı içinizde? Gerçek ekip çalışması yapabilecek var mı peki? Ve donanımı yetmediği halde ille de ekipte bulunma ısrarından vazgeçecek kadar Trabzonspor'u seven? O zaman bir anlamı olacak Alex Ferguson demenin, Şenol Güneş'i getirmenin