Patlıcanlı lazanya tarifi | Patlıcanlı lazanya nasıl yapılır? Malzemeleri, yapılışı, püf noktaları
İtalya'nın en beğenilen yemeklerinden olan, kat kat hamurun arasında kıymalı ve peynirli iç harcıyla damak çatlatan lazanya, bu kez geleneksel Türk mutfağıyla buluşuyor. Osmanlı'dan günümüze gelen ve kullanıldığı her yemeği gastronomi harikasına çeviren patlıcanı İtalyan lezzeti ile buluşturan patlıcanlı lazanya tarifi haberimizde...
- Haberler Haberleri
- 24 Aralık 2024, 23:30:31, Güncelleme: 24 Aralık 2024, 23:30:31
Patlıcanlı lazanya tarifi | Hamur katmanları, etli veya sebzeli soslar ve peynirle birleştirilerek pişirilen lazanya, İtalyan mutfağının geleneksel lezzetlerinden birisidir. Klasik lazanyaya sebzeli bir dokunuş ekleyen, zengin ve lezzetli bir alternatif olan patlıcanlı lazanya ise, besleyiciliği ve doyuruculuğuyla Türk mutfaklarında sıklıkla tercih ediliyor. Peki patlıcanlı lazanya nasıl yapılır? İşte malzemeleri, yapılışı ve püf noktaları...
PATLICANLI LAZANYA NASIL YAPILIR?
Malzemeleri:
Lazanya hamuru (yaklaşık 12-14 adet)
2 büyük patlıcan
500 gr kıyma (isteğe bağlı, sebze tabanlı yapılabilir)
1 adet soğan
2 diş sarımsak
2 adet domates (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı domates salçası
Beşamel sos için süt, tereyağ ve un (Hazır beşamel sos da tercih edebilirsiniz)
250 gr rendelenmiş mozzarella peyniri
1/2 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
Zeytinyağı (kızartmak için)
Tuz, karabiber, kekik (arzuya göre)
1 çay bardağı su (sos için)
Yapılışı:
👉Patlıcanları yıkayıp, alacalı bir şekilde soyun. İnce dilimleyin ve tuz serpip 15-20 dakika bekletin. Ardından, suyunu salan patlıcanları kağıt havluyla iyice kurulayın. Zeytinyağında her iki tarafını da hafifçe kızartın. Kızaran patlıcanları bir kenara alarak fazla yağını çekmesi için kağıt havlu serili bir tabağa koyun.
👉Bir tavada, doğranmış soğan ve sarımsağı zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Ardından kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Kıyma suyunu salıp çekince, rendelenmiş domatesleri ve domates salçasını ekleyin. Tuz, karabiber ve kekik ile tatlandırın. Sosun kıvamını almak için biraz su ekleyin ve 10-15 dakika kısık ateşte pişirin.
👉Ayrı bir tencerede tereyağını eritin, unu ekleyin ve birkaç dakika kavurun. Ardından yavaşça sütü ekleyin ve karıştırarak pişirin. Sos koyulaşmaya başladığında tuz ve karabiber ekleyin. Beşamel sos hazır olduğunda ocaktan alın.
👉Fırın kabınızı hafifçe yağlayın. İlk kat olarak lazanya hamurunu yerleştirin. Üzerine hazırladığınız etli sosu, kızarmış patlıcan dilimlerini ve beşamel sosu ekleyin. Ardından mozarella ve parmesan peynirlerini serpiştirin. Bu işlemi, malzemeler bitene kadar tekrarlayın.
👉Üst katmanlarda en son peynir serpiştirdikten sonra lazanyayı 180°C ısınmış fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Fırından çıkarıp birkaç dakika dinlendikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Püf Noktaları:
🔶Patlıcanlar, özellikle kızartıldığında acı olabilir. Bu nedenle, dilimledikten sonra tuzlayıp bekletmek, acılığını alacaktır.
🔶Beşamel sosunun kıvamı çok önemli. Sosu koyu bir kıvamda yapmak lazanyanın katmanlarının daha iyi oturmasını sağlar.
🔶Lazanyanın üzerinin daha çıtır olmasını istiyorsanız, pişirme süresinin son birkaç dakikasında fırının üst ızgarasını açarak, peynirin üstünü iyice kızartabilirsiniz.
🔶Eğer et kullanmak istemiyorsanız, kıymayı tamamen sebzelerle (örneğin mantar, kabak veya biberle) değiştirebilirsiniz.
DİĞER HABERLER
-
Bedelli askerlik ücreti, asgari ücretin açıklanmasının ardından en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. MSB tarafından hesaplanan bedelli askerlik ücreti, enflasyon farkına göre hesaplanıyor. Son olarak 2024 Temmuz ayında güncellenen 217.871,04 TL olan bedelli askerlik ücretine ilişkin merak edilenleri haberimizde derledik. -
Asgari ücret zammının belli olmasıyla birlikte birçok kalemde ödemeler yeniden hesaplanıyor. İşsizlik maaşı da bu kalemlerden birisi. Çalışırken alınan ücrete göre taban ve tavan miktarları belirlenen işsizlik maaşının 2025 yılında ne kadar olacağı merak ediliyor. İşte 'işsizlik maaşı ne kadar oldu 2025?' sorusunun cevabı... -
Geleneksel Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan avcı böreği, avcıların çantalarında taşıdığı pratik ve besleyici yiyeceklerden esinlenerek hazırlandığı için bu ismi almıştır. Kıyma, baharat ve taze otlarla birleşen iç harcının çıtır çıtır hamurla buluşmasıyla oluşan lezzetli avcı böreği tarifini haberimizde derledik.