KAYMAKLI BADEMPARE TARİFİ | Badempare nasıl yapılır? Malzemeleri, yapılışı, püf noktaları
Türk mutfağının eşsiz tatlılarından bir tanesi olan badempare, şerbetli tatlılar arasında en sevilenler arasında yer alıyor. Osmanlı döneminden bu yana Türk sofralarında yer bulan badempare, özellikle bayramlar, özel günler ve misafir ağırlamaları için tercih edilen bir tatlıdır. Adını içerisindeki bademden alan bu tatlının tarifi merak ediliyor. Peki Badempare nasıl yapılır? İşte malzemeleri, yapılışı ve püf noktaları...
- Haberler Haberleri
- 11 Haziran 2024, 12:03:24
KAYMAKLI BADEMPARE TARİFİ | Hem görüntüsü hem de lezzetiyle sofralara şıklık katan badempare, genellikle kaymak ve file badem ile süslenerek servis edilir. Nesilden nesile aktarılan bir miras olarak sofralarda yerini almaya devam eden badempareyi kendi evinde denemek isteyenler arama motorlarında 'Badempare nasıl yapılır? Malzemeleri, yapılışı, püf noktaları' sorgulamaları yapıyor. İşte detaylar...
BADEMPARE NASIL YAPILIR?
Kaymaklı Badempare Malzemeleri:
Hamur için:
- 125 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1 çay bardağı irmik
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- 2,5 - 3 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
- 1 çay bardağı ince çekilmiş badem
Şerbet için:
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Üzeri için:
- 100 gram kaymak
- 1 çay bardağı file badem
Kaymaklı Badempare Yapılışı:
- Şerbet için su ve şekeri tencereye alıp kaynatın.
- Kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha kaynatın.
- Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
- Tereyağı ve pudra şekerini geniş bir kapta krema kıvamına gelene kadar çırpın.
- Yoğurt ve yumurtayı ekleyip karıştırın.
- İrmik, kabartma tozu, vanilin ve ince çekilmiş bademi ekleyin.
- Unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve hafifçe yassılaştırın.
- Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafifçe kızarana kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- ırından çıkan sıcak badempareleri soğuk şerbetin içine batırıp çıkarın.
- Şerbeti çekmesi için yaklaşık 10 dakika bekleyin.
- Servis tabağına alın ve üzerlerine kaymak koyup file badem serpiştirin.
Kaymaklı Badempare Püf Noktaları:
- Hamur hazırlarken unu yavaş yavaş eklemek önemlidir. Hamurun çok sert veya çok yumuşak olmaması gerekir. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar unu kontrollü bir şekilde ekleyin.
- Bademleri ince çekmek, hamurun içinde homojen dağılmalarını sağlar ve tatlının lezzetini artırır. Bademleri mümkün olduğunca ince çekmeye özen gösterin.
- Şerbetleme işlemi sonrası tatlıların şerbeti iyice çekmesi için bir süre beklemek önemlidir. Bu süre, tatlının lezzetinin oturmasını sağlar.
DİĞER HABERLER
-
İstanbul'da baraj doluluk oranları, küresel ısınmanın etkileri devam ederken en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Megakente su sağlayan 10 barajda toplam su miktarı yüzde 40'ın üzerine yükseldi. İstanbul kış yağışlarının başlamasıyla birlikte barajlardaki toplam su seviyesi son olarak yüzde 41,7 olarak ölçüldü. İşte 9 Ocak Perşembe 2025 İstanbul barajları doluluk oranları... -
8 Ocak günü İstanbul'un Beykoz ilçesinde bir trafik kazası geçiren Emre Belözoğlu, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla durumunun iyi olduğunu belirtti. -
Bedelli askerlik başvurularının başlamasıyla birlikte Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde silah altına alınacak binlerce yükümlü, bedelli askerliğin kendisine çıkıp çıkmadığını ve askerliği nerede yapacağını araştırıyor. e-Devlet askerlik yeri, tarih sorgulama ekranı haberimizde...