DEPREM SON DAKİKA 1 MART| Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde kaydedilen depremlerin 24. gününde, deprem bölgelerindeki enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Kahramanmaraş merkezli deprem, merkez üssünün yanısıra Adana, Gaziantep, Hatay, Malatya, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Elazığ'da da yıkıcı etkiler doğurdu. Depremin 15. gününde Hatay'da 3 dakika arayla kaydedilen 6.4 ve 5.8 şiddetindeki iki sarsıntı ise, Kahramanmaraş depremlerinde zarar gören binaların yıkılmasına ve asrın felaketinde bilançonun ağırlaşmasına neden oldu. Öte yandan şiddetli bir sarsıntı da Malatya'da kaydedildi. 27 Şubat'ta meydana gelen 5,6'lık depremde 69 kişi yaralandı, 1 vatandaşımız ise hayatını kaybetti. AFAD, 11 kenti etkileyen depremlerin ardından ölü ve yaralı sayısını güncellerken deprem bölgelerinde son durumu ve son dakika gelişmelerini haberimizde derledik...
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE ÖLÜ VE YARALI SAYISI KAÇ OLDU 1 MART?
6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da hissedildi. Felaketin üstünden 22 gün geçerken AFAD tarafından açıklanan son verilere göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 45 bin 89 kişi hayatını kaybetti.
Şu ana kadar 9 bin 990 artçı sarsıntı yaşandığını, bölgede toparlanma ve iyileşme sürecinin devam ettiğini dile getiren AFAD Başkanı Yunus Sezer, "21 bine yakın binada arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Şu anda tamamen enkaz kaldırma çalışmalarına yoğunlaşmış durumdayız." diye konuştu. Sezer, iyileştirme çalışmaları kapsamında, çadır, konteyner ve kalıcı konutların yapılmasına yönelik yoğun çalışmaların devam ettiğinin altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti:
ARAMA KURTARMA PERSONELLERİ BÖLGEDE
"Bütün adımlar, hayatın bir an önce normalleşmesi adına yapılmaktadır. Maalesef bu süreç içerisinde 44 bin 374 insanımızı kaybetmiş durumdayız. Allah'tan rahmet diliyorum, milletimizin başı sağ olsun. Yoğun bir çalışma devam ediyor. Şu anda 8 bin 182 arama kurtarma personeli, yapılan enkaz çalışmalarına ve orada diğer yapılan çalışmalara eşlik etmektedir, 230 bine yakın bir personelimiz de şu anda çalışmalara devam ediyor.
Uluslararası arama kurtarmadan da şu anda 1180 personel yine insani yardım faaliyetlerine destek vermeye çalışıyor. İl ve ilçelerimizde enkaz çalışmaları sürdürülüyor. Şu anda 12 bin 171 iş makinesi bölgede aktif bir şekilde bulunmaktadır. Hava araçlarını, hem insani yardım hem çadır göndermek üzere yoğun bir şekilde kullanıyoruz. Köylerimize ve deprem bölgesindeki en ücra noktalara kadar ulaşmaya çalışıyoruz. Hava, kara, kuvvetleri, sahil güvenlik, emniyet, jandarma ve deniz kuvvelerimize ait hava unsurları yoğun bir şekilde bu bölgede faaliyet yürütmektedir."
Sezer, şu anda 78 uçak, 116 helikopterle 13 bin 771 sefer düzenlendiğine işaret etti. Barınma kapsamında çadır kentleri yoğun şekilde kurduklarının altını çizen Sezer, "Bu artçılar nedeniyle bireysel çadır talepleri de yoğun bir şekilde devam ediyor. Bölgeye günlük ortalama 10 binin üzerinde çadır sevk ediyoruz ve bunu en ücra noktalara kadar ulaştırıyoruz. Şu anda 287 tane çadır kentimiz var bölgede. Sadece çadır kentler kurmuyoruz, bunları sosyal donatılarıyla beraber her türlü psikososyal desteğin de verileceği şekilde düzenli alanlar oluşturulmaya çalışılıyor" bilgisini paylaştı.
DEPREMZEDELERE MADDİ VE MANEVİ YARDIM SÜRÜYOR
Sezer, 100 binin üzerinde konteyneri kısa sürede faaliyete geçirmeyi hedeflediklerine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bununla ilgili olarak da 143 alan şu an itibarıyla tespit edilmiş ve bunlardan 97'sinde alt yapı çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Hatta 4 tanesi de dün itibarıyla bitirildi. Belirttiğim 97'sinde de altyapı çalışmaları yüzde 50'lere yakın bir oranda bitmiş durumda. 10 binin üzerinde konteynerin bölgede kurulum çalışmaları devam ediyor.
Afet bölgesinde barındırılan kişi sayısı olarak da 1 milyon 531 bin 283 afetten etkilenen vatandaşımız buradaki afet bölgelerinde çadırlarda, konteyner kentlerde, kamu misafirhaneleri ve uygun alanlarda misafir edilmektedir. Afet bölgesi dışında da tahliye ettiğimiz 563 bin afetzede vatandaşımız var. Bunlar da bulundukları illerde valiliklerin koordinasyonunda AFAD ve diğer birimlerle beraber oluşturulan komisyonlar marifetiyle hem barınma hem de diğer ihtiyaçlar karşılanacak şekilde çalışmalarımız devam ediyor."
Tahliye edilen vatandaşlardan 334 bin 321'inin afet bölgesi dışındaki misafirhaneler ve otellerde kaldığını aktaran Sezer, "Bölgede Kızılayımızın koordinesinde beslenme olarak hem sivil toplum kuruluşları hem bakanlıklarımızın ilgili birimleriyle beraber çalışmalar sürdürülüyor. Şu anda 80 milyon 965 bin sıcak yemek ve 14 milyon 539 bin kumanya paketi bölgede dağıtılmaktadır" diye konuştu.
Sezer, psikososyal desteklerin de sürdüğünü ifade ederek, şu anda bölgede 7 bin 327 personelin çalışma yaptığını ve yaklaşık bir milyon kişiye psikososyal destek verildiğini söyledi.
"KALICI KONUTLAR İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"
Nakdi yardımlara ilişkin de Sezer, şunları kaydetti:
"Afetten etkilenen oradaki afetzedelerimize yönelik Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamalarıyla beraber 10 bin lira ödeme yapılması kararlaştırılmıştı ve şu anda 918 bin vatandaşımıza ödemeler yapıldı. E-devlet üzerinden bunları kontrol edebilir ve ödemeler yapıldığı andan itibaren de Ziraat Bankasına giderek parayı çekebilirler. Bu ödemelerimiz de hızlı bir şekilde devam ediyor. Taşınma ve kira yardımları olarak hazırlıklarımız da tamamlanmış durumda. Bunun için de e-devlet üzerinden de başvurular alınarak, değerlendirme süreci devam ediyor. Bununla ilgili olarak da yakın bir zaman içerisinde ödemeler başlayacaktır."
Sezer, kalıcı konutlar için yer seçimlerine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, "İnşallah, çok kısa sürede bu afetin yaralarını sarma imkanımız olacak. Bölgede ve koordinasyonda gece gündüz çalışan arkadaşlarımıza da şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE KAÇ BİNA YIKILDI?
Kahramanmaraş ve Hatay dışındaki illerde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıklandı. Deprem bölgelerinde, 830 bin 783 binadaki 3 milyon 273 bin 605 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. Hasar tespit çalışması tamamlanan 105 bin 794 binadaki 384 bin 545 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.
24 bin 464 binadaki 133 bin 575 bağımsız birimin orta hasarlı olduğu tespit edildi. 205 bin 86 binadaki 1 milyon 91 bin 720 bağımsız birimin az hasarlı, 407 bin 786 binadaki 1 milyon 409 bin 654 bağımsız birimin ise hasarsız olduğu tespit edildi.
147 BİNDEN FAZLA DEPREMZEDE TAHLİYE EDİLDİ
Deprem bölgesindeki 147.934 vatandaşımız diğer illere tahliye edildi. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden yardım için gelen 9.369 personel afet bölgesine sevk edildi.
Doğu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinde bir çok il depremle sallandı. Kahramanmaraş ve Gaziantep'te meydana gelen 7,7 ile 6,5 büyüklüğündeki deprem, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Gümüşhane illerinde de hissedildi.
KONUTU HASAR GÖREN HERKESE MADDİ DESTEK
Afetzedelere taşınma, geçici barınma ve temel ihtiyaçlarını gidermek amacıyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından nakdi olarak karşılıksız barınma desteği sağlanacak. Sırasıyla taşınma ve kira yardımı yapılacak. Bir yıl boyunca ödenecek barınma yardımı ev sahiplerine 60 bin lira, kiracılara 24 bin lira olacak.
Barınma desteği için hesap açılması, kira kontratının bulunması zorunluğu bulunmuyor. Apartman görevlilerine de işini resmi olarak belgelemesi durumunda 24 bin lira barınma, 15 bin lira taşınma yardımı ödemesi yapılacak. Konutları hasar gördüğü tespit edilen herkes barınma desteğinden yararlanacak. Kimlik paylaşım sistemindeki kayıtların uyuşmaması durumunda afetzedenin ikametgâhı teyit edilerek ödemeler yapılacak.