NARIN FAYDALARI NELER? Narın insan vücudundaki etkileri nasıl? Nar hangi yan etkilere sahip? İşte yanıtları...
Sonbahardan kışa geçilirken havalar iyice soğumaya başladı. Etkisi hissettiren soğuk hava, çeşitli hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Tüm dünyada pandemiye dönüşen corona virüsü salgını da kişilerin bağışıklığını düşürdü. Bağışıklığı güçlendirmenin en etkili yolu ise sağlıklı beslenmekten geçiyor. Bazı besinler var ki hem vücudumuzun dinçliğini artırıyor hem de sayısız vitamin içeriyor. Bunlardan biri de kış aylarının en sevilen meyvelerinden nar. Peki, narın faydaları neler? Narın insan vücudundaki etkileri nasıl? Nar hangi yan etkilere sahip? İşte yanıtları...
- Haberler Haberleri
- 11 Nisan 2022, 11:51:00, Güncelleme: 11 Nisan 2022, 12:04:08
Bu meyvenin içerdiği çok sayıda vitamin ve mineral vücuda birçok fayda sağlar. Bir porsiyon (yaklaşık 174 gr) nar 7 gr diyet lifi, 3 gr protein, 10.2 miligram C vitamini, 1.4 mg K vitamini, 18 mcg folik asit ve 236 miligram potasyum içerir.
Ayrıca nar, tatlılığına rağmen düşük kalorili bir ürün olarak kabul edilir (100 gr başına 83 kalori), bu nedenle diyetlere güvenle dahil edilebilir. Nar tanelerinin ana kısmı omega 3 (linolenik asit) olan, özellikle doymamış yağ asitleri (yüzde 67'ye kadar) olmak üzere çok miktarda yağ içerir. Ayrıca narda benzersiz bir punisik asit vardır ve bazı tokoferoller, steroller, steroidler ve serebrositler içerir. Narın antioksidan ve antienflamatuar aktivitesi ile ilişkilidirler. Nar tohumlarının yüzey kabuğu ligninden oluşur, bu bağırsak florasını geliştirir ve diyetteki lif eksikliğini telafi edebilir. Yani nar, bağırsak florasını destekler ve normal bağırsak hareketlerini sağlar.
NARIN FAYDALARI NELERDİR?
Nar, zararlı etkilere ve toksinlere karşı etkili bir şekilde koruma sağlamanın yanı sıra erken yaşlanmayı önleyen iki madde içerir. Nar suyu ve kabuğunda bulunan punicalagin'in yeşil çaydan daha fazla antioksidan aktiviteye sahip olduğu gösterilmiştir. Genellikle kozmetik amaçlı kullanılan nar yağında punik asit kullanılmaktadır. Bu bileşenlerin her ikisi de vücut üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir, çeşitli hastalıkların riskini azaltır ve hücre yenilenmesini destekler.
Kronik iltihaplanma birçok ciddi hastalığa neden olabilir. Nar, punicalaginin yüksek içeriği sayesinde güçlü iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Araştırmalar, bu bileşenin iltihabı durdurduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermiştir.
Hipertansiyon kalp krizlerine ve felçlere yol açar. Araştırmalar, bu hastalığa yakalanan kişilerin, iki hafta boyunca günde 150 ml nar suyu içtikten sonra kendilerini daha iyi hissetmeye başladığını ve kan basınçlarının normal değerlere düştüğünü göstermiştir.
Artrit, eklemlerdeki iltihaplanmadır. Nardaki bitki bileşikleri, bu sürecin yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olabilecek iltihap önleyici etkilere sahiptir. Araştırmalar, nar özünün hastalığı hafifletebileceğini ve ayrıca osteoartritli kişilerde eklem hasarını engelleyebileceğini göstermiştir.
Kardiyovasküler hastalıklar, dünyadaki en yaygın ölüm nedenlerinden biridir. Genetik faktörlerden kronik strese kadar birçok faktör kalp ve damar hastalıkları gelişimine yol açar. Narda bulunan punik asit, vücudun bu hastalıklardan korunmasına yardımcı olur. Testler, yüksek trigliserit düzeyine (aşırı kan yağı) sahip 51 kişinin günlük 800 mg nar çekirdeği yağı alımıyla bu rakamda bir düşüş olduğunu göstermiştir.
Başka bir çalışmada, tip 2 diyabetli kişilerin nar suyu içtikten sonra kandaki kötü kolesterol seviyelerinin düştüğü bulunmuştur.
Narın içindeki maddeler bakteri ve mantar enfeksiyonlarına neden olan mikroorganizmaların sayısını azaltmaya yardımcı olur. Nar yemek ağız mukozası üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve diş eti iltihabı, periodontitis ve stomatit gelişimini engeller.
Araştırmalar, narın iyileştirici özelliklerinin hafızayı iyileştirebileceğini göstermiştir. 2 gram nar özü, anesteziden sonra vücudu eski haline getirmeye yardımcı olur. 28 ileri yaştaki insanla yapılan bir deney, günde bir bardak nar suyunun sözel ve görsel hafızayı geliştirdiğini göstermiştir. Fareler üzerinde yapılan deneylerin de yardımıyla narın Alzheimer hastalığına karşı mücadelede yardımcı olabileceği tahmin edilmektedir.
Nar, fiziksel performansı artıran diyet nitratları açısından zengindir. 19 sporcuya antrenmandan 30 dakika önce 1 gram nar ekstresi verilmiş ve sonuç olarak, kan akışlarının önemli ölçüde arttığı, dayanıklılıklarının ve yaptıkları egzersizlerin etkinliğinin arttığı gözlemlenmiştir.
YAN ETKİLERİNE DİKKAT!
Narın vücuda sağladığı harika faydalara rağmen, bazı hastalıklarda dikkatli kullanılması gerekir. Nar suyu tansiyonu düşürür, bu nedenle hipotansif hastalar içmekten kaçınmalıdır.
Yüksek asit seviyesi nedeniyle nar suyu, gastrit ve peptik ülser hastalığında da zararlıdır.
Kabızlığa meyilli insanlar için de nar kullanımı sorun oluşturabilir. Genel olarak, nar suyu her zaman seyreltilmiş olarak içilmelidir, aksi takdirde mide mukoza zarını tahriş edebilir ve ayrıca nar suyu tüketiminden sonra diş minesini korumak için ağzınızı çalkalamak en iyisidir.
PORTAKALIN VÜCUDA FAYDALARI NELER? HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
DİĞER HABERLER
-
Sırt Hareketleri 👊 -
Milli Piyango çekilişleri Çılgın Sayısal Loto heyecanıyla devam ediyor. Milyonlarca vatandaş için haftanın pazartesi, çarşamba ve cumartesi günleri çekilen Sayısal Loto'da şanslı numaraları tutturan kişi, büyük ödülün sahibi oluyor. Şans oyunları sevenlerin arama motorlarında sorguladığı 8 Ocak Çarşamba Çılgın Sayısal Loto sonuçları' konularını sizler için derledik. -
İstanbul 9 Ocak Perşembe tarihli namaz saatleri, ibadet etmek isteyen Müslümanlar tarafından araştırılıyor. İstanbul'da namazını eda etmek isteyen vatandaşlar, arama motorlarında namaz vakitlerini araştırıyor. Sabah namazı vakti, öğle namazı vakti, ikindi namazı vakti, akşam namazı vakti, yatsı namazı vakti güncel saatleriyle haberimizde derledik. İşte 9 Ocak Perşembe namaz vakitleri...