Şah pilavı nasıl yapılır? Tarifi nedir? İşte Şah pilavı hakkında bilinmesi gerekenler
Şah Pilavı, Azerbaycan sofrasının en önemli yemekleri arasında yer alıyor. Değişik bir yapım tekniği olan pilavın tarifi ve yapılış şekli oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki şah pilavı nasıl yapılır? Tarifi nedir? İşte detaylar...
- Haberler Haberleri
- 13 Kasım 2020, 19:00:15
Azerbaycan'ın yöresel lezzeti olan Şah pilavının tarifi merak edilerek gündemde sıkça araştırılanlar arasında yer alıyor. Bildiğimiz pilavlardan farklı olan ve içerisine değişik malzemelerin girdiği şah pilavı nasıl yapılır? Sevdiklerinize sunabileceğiniz, tadının damaklarda kalacağı tarifi sizler için derledik. İşte pratik ve lezzetli şah pilavı tarifi…
PRATİK VE LEZZETLİ ŞAH PİLAVI TARİFİ
MALZEMELER:
800 gram kuşbaşı et veya kuzu eti
1 kilo pirinç veya yasemin pirinci
250 gram kuru kayısı
250 gram kuru üzüm
250 gram kuru erik
2 adet soğan200 gram eritilmiş tereyağı
200 gram haşlanmış kestane veya kestane şekeri
1 çay kaşığı limon tuzu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı safran
HAMURU İÇİN :
600 gram un
60 gram tereyağı
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Kestaneleri derin bir tencere içerisinde haşlayın. Haşladığınız kestanelerin kabuklarını soyduktan sonra, yağla kavurun. Soğanları rendeleyin, rendelediğiniz soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Kuzu eti derin bir tencere içerisinde, soğanlarla birlikte kavurun. 2 su bardağı sıcak su ekleyerek kuzu etini haşlayın. Haşlanmış etin suyunu süzün. Kuru malzemeleri (kuru üzüm, kuru erik, kuru kayısı) ayrı bir tencere içerisinde bir kaşık yağ ile kavurun. Derin bir yoğurma kabının içerisinde un ve tereyağını yoğurun. Sırasıyla bütün malzemeler ekleyerek harmanlayın. Hamurları iki eşit parçaya bölün. Pilavı yapacağınız tencereyi yağlayın. Hamurun bir parçasını oklava ile açarak tencerenin dibine yerleştirin. Hamurun diğer küçük parçasını pilavın üstünü kapatın. Büyük bir tencere içerisinde yasemin pirincini haşlayın. Haşladığınız pirinçleri, soğuk suda durulayın. Haşladığınız pirinçleri, limon tuzu ile karıştırın. Pilavı yapmak için hazırladığınız tencerenin tabanına kestaneleri sırasıyla dizin. Kestanelerin üzerini yasemin pirinci ile kaplayın. İkinci kısmına, hazırladığınız etli karışımı yayın. Tekrar yasemin pirinci ile etli karışımı kaplayın. Kayısılı karışımı pilavın üzerine yayın. Kayısılı karışımı kalan pirinç ile kaplayın. Ayırdığınız küçük hamur parçasıyla pilavın üzerini kapatın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
DİĞER HABERLER
-
Asgari ücret zammı belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin 2025 yılında yüzde 30 zamla 22 bin 104 TL olacağını duyurdu. Milyonlarca asgari ücretli çalışan, zammın belli olmasının ardından ilk zamlı maaşını ne zaman alacağını araştırmaya başladı. İşte zamlı asgari ücretin ödeneceği tarih... -
Asgari ücretin 2025 yılında yüzde 30 zamlanmasının ardından stajyer maaşı da yeniden hesaplanıyor. Lise ve üniversite stajları için ödenen staj ücretleri, 2024 yılında 5 bin 100 TL olarak veriliyordu. İş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primi, zorunlu staj döneminde öğrencilerin eğitim gördüğü okullar tarafından karşılanıyor. Peki Stajyer maaşı ne kadar oldu 2025? Lise, üniversite staj ücretleri ve zam oranı haberimizde... -
İstanbul'da baraj doluluk oranları, küresel ısınmanın etkileri devam ederken en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Megakente su sağlayan 10 barajda toplam su miktarı yüzde 30'un üzerine yükseldi. İstanbul kış yağışlarının başlamasıyla birlikte barajlardaki toplam su seviyesi son olarak yüzde 31,71 olarak ölçüldü. İşte 25 Aralık Çarşamba 2024 İstanbul barajları doluluk oranları...