Down Sendromu olan bireylere gerekli eğitimleri vermek ve doğru bir şekilde yaklaşmak gerekir. 21 Mart günü bunu herkese hatırlatmak amacıyla Birleşmiş Milletler farkındalık günü kararı almıştır. Peki Down Sendromu olan çocuklarda nasıl belirtiler görülür? Fiziksel özellikleri nelerdir? İşte merak edilen tüm bilgiler…
DOWN SENDROMU HAKKINDA
Down sendromu, fiziksel ve zihinsel gelişimdeki gerilik olarak kendini gösterir. Genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. İnsan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaşüstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80'i genç annelerin bebekleridir. Ortalama olarak her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye'de yaklaşık 70 bin civarında Down sendromlu kişi olduğu düşünülüyor.
DOWN SENDROMU GÜNÜ'NÜN ÖNEMİ
Birleşmiş Milletler'in (BM), 10 Kasım 2011 kararıyla 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımasının ardından dünya genelinde çeşitli etkinlikler farkındalık yaratıyor. Dünya genelinde down sendromluların huzur ve refahı için çalışmalar yapılıyor.
21 Mart'ta kutlanmasının ise ayrı bir sebebi var. 21. kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor. Bu yüzden Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü 21 Mart'ta kutlanıyor. Dünya genelinde 6 milyon insan bu genetik farklılığı taşıyor.