2020 Olimpiyat Oyunları'nı kaybetmemizin ardından görüşlerinizin tartışmaların arasında kaybolmaması için beklemek istediğinizi söylemiştiniz. Bugün sakin kafayla geriye baktığınızda Türkiye'nin başta Buenos Aires'te yapılan sunumları göz önünde bulundurduğunuzda neler söyleyeceksiniz?
İstanbul niye kaybetti, 60-36 fark nereden kaynaklandı? Nerelerde hata yaptık? Kaybettiğimiz ilan edildiği anda yani Rogge, Tokyo levhasını açtığı anda Türkiyemizin Spor Bakanı Suat Kılıç, "Kına yaksınlar" dedi ve böylece ortada bir olimpiyat mücadelesi değil, bir siyasal mücadele olduğu ortaya çıktı; en azından Spor Bakanı açısından... 'Biz bu olimpiyatı alsaydık, onu siyasal anlamda kullanacaktık, oya dönüştürecektik, muhalif partiler onun için engel oldular.' "Kına yaksın" bu demek! Böyle bir ortamda, 'Biz bu olimpiyatları niye kaybettik?' diye tartışmanın anlamı yok. Olimpiyatları niye kaybettiğimizi iyi analiz etmeliyiz ki bundan sonra talip olduğumuzda kazanabilelim. 2024 en yakını... 11 sene sonraki olimpiyatlar... Böyle bir amacın yoksa zaten tartışmaya da gerek yok. Kapatırsın defteri biter gider. Ortada bir siyasal savaş varken 'Biz bu olimpiyatları niye kaybettik?' laf etmenin manası yok. Çünkü kimse okumayacak, kimse dinlemeyecek. O günlerde kavga, siyasi kavga!.. Kimse demiyor ki 'Olimpiyatlarla siyasetin ne alakası var!' Niye kaybettiğimizi anlayabilmek için bakmamız gereken iki ayna var. Birinci aynada onlar...
CNN VE COCA COLA BASTIRDI
IOC...
PARAYA TESLİM OLDU
Aslında 2004'ü de vermezlerdi Yunanistan'a ama 96'nın özrü olarak verdiler. Olimpiyatlar amatör olarak başladı. Her olimpiyatın başlangıcında sporcular sahada toplanır 'Biz amatörüz' diye yemin ederdi. 'Bu sporu para için değil, spor için yapıyoruz.' Olimpiyat böyleydi, para girmiyordu. Hatırlayın; olimpiyatlarda altın madalya alıp, bu madalyaları geri alınan sporcular var. Yazın iki köy arasında oynanan maçta oynamış, kazanmış, ödül olarak da bilmem kaç dolar para vermişler. Bu olimpiyat madalyasının geri alınmasına sebep oluyor. O kadar hassas... Ama daha sonra profesyoneller olimpiyatlarda yarışmaya başladı. Çünkü para her şeyin önüne geçti. Olimpizm amatörlükten kopup paralı oyunlara dönünce para bu defa organizasyonun içine de girdi ve bu yüzden de kimsenin aklına gelmezken oyunlar 100. yılında Atina'ya değil, Atlanta'ya gitti. Şimdi 2020 oyunları için İstanbul, Tokyo yarışıyor. Dünya vatandaşı olarak düşün kendini, Kenyalı olarak, Avustralyalı olarak düşün, bir çırpıda kaç Japon markası sayabilirsin ve kaç Türk markası sayabilirsin? t Fazla değil... THY yollar ı . . . Sonra... Yok... Öbür tarafta Hondalar, Mitsubishiler, Sonyler, Toyotalar... Hollywood'un yarısı Japon... Neticede 107 adama lobi yapacaksın. Çünkü 107 oy verilecek. Türkiye'ye lobi yapmayacaksın, Amerika'ya lobi yapmayacaksın, Hıncal Uluç'a lobi yapacaksın. Çünkü gelip o oy veriyor. Arjantin'e lobi yapmayacaksın, Arjantinli üyeye lobi yapacaksın. Şimdi bu korkunç Japon markalarını düşün, bir de bize bak! Ne demek istediğimi anlatabiliyor muyum?
***
MADRiD TEHLiKELiYDi
Japonya sportif anlamda da çıkışta. Pekin'de aldıkları 25 madalyayı, Londra'da 38'e çıkardılar.
O da bize bir teselli oldu. Finale kaldığımız açıklandığında büyük sevinç yaşadık.
ÖNEMLİ OLAN YARIŞMAK
Ülkelerin bütçeleri de bunun bir göstergesi gibiydi. Büyük oranda hazır olan Japonya ve İspanya 5 milyar dolar civarı bütçe ayırırken, Türkiye 19 milyar dolar ile rekor bir bütçeyle IOC karşısındaydı.
Kritik soru...
***
DÜNYA ŞAMPiYONLUĞU MAÇINI iZLETMEDiLER
Biraz kadın voleybolu...
BUNDESLİGA'YI YAYINLIYOR
Kamu televizyonunun görevi ne? Benim odamda elektrik yanıyor. Bu yanan elektrikten TRT para alıyor. Ben ödüyorum o elektrik parasını... TRT'nin parasını ben ödüyorum, Türk vatandaşı ödüyor ve TRT o Dünya Şampiyonluğu maçı oynanırken bir Alman Ligi futbol maçını gösteriyor; özel televizyonlarla futbol üzerinden sidik yarışına girmek için!.. NTV maçın hakkını 3 kuruşa D-Smart'a satmış, TRT'ye satmaz mıydı? TRT talip olmaz mıydı? Ama TRT'nin kendisinin olimpik sporlarla alakası yok. Olimpiyatta bir numara hangi spor: Atletizm... Dünya Atletizm Şampiyonası'nı kim verdi: TRT. Nereden verdi: Kimsenin izlemediği, fevkalade çirkin görüntülerle yayın yapan TRT Spor'dan... 1977'den kalma kameralar var herhalde... Ben her gün televizyonun başındaydım. HD kanalından yayına başlıyordu TRT, baştan iki tane yarışı veriyordu, sonra Bundesliga maçı başladığı zaman yayını kesiyor ve TRT Spor'a dönüyor, HD kanalından Bundesliga maçı yayınlıyor. Bundesliga maçı da Dortmund-Bayern Münih şampiyonluk maçı değil, adını duymadığım iki tane takımın maçı... Elazığspor'un Türkiye'de forsu neyse öyle bir takım! Olimpiyata talip bir ülkede olimpiyat oylamasından bir ay evvel, o devletin televizyonu atletizm naklen yayını yapmıyor, Bundesliga futbol maçı yayınlıyor. Bu ülkenin olimpiyat yayınlamaya hakkı var mı? Senelerden beri bağıra bağıra sesim kısıldı. 2000 Olimpiyatları'na talip olduğumuz zaman, 1993'ten beri... "Arkadaşlar olimpiyat demek; olimpizmi bilen, olimpik sporları bilen seyirci demektir, yapandan önce. TRT bu sidik yarışından vazgeçsin."
KAFALARI DEĞİŞMEDİ
TRT'de herkes değişti, bu sidik yarışının içindeki spor servisinin kafası değişmedi. Yapmayın! Olimpik sporları yayınlayın, millet tanısın, millet sevsin. Duyurun yaptığınız yayınları. Gazetelere ilanlar verin. Özel televizyonlarla, Muhteşem Süleyman'la yarışacağına bunları duyur! Çünkü bir olimpiyat topyekun seferberliktir. Senin medyan o işin içinde olmadığı zaman kamu medyan o işin içinde olacak, TRT o işin içinde olacak. TRT o işten nefret ederken benim olimpiyat almaya hakkım var mı? Umurlarında değil... Olimpiyat, TRT'nin umurunda değil. TRT'nin umudunda olan bir tek şey var: 'Reytinglerde yarım puan daha yukarı alır mıyız?' TRT, Anayasal bir kurum... TRT'nin yasası var. Bu yasanın birinci maddesini okusalar, görevlerinin ne olduğunu anlayacaklar. TRT'nin görevi, onun bütün parasını ödeyen Hıncal Uluç'un gelişimini sağlamak. ATV ile Kanal D ile Show TV ile yarışmak değil. TRT'yi seyreden biraz daha öğrensin, bir şeyleri daha tanısın. Bu dünyada sadece Muhteşem Süleyman yok, başka şeyler de var. Ama diyorum; TRT her türlü iktidarla çalıştılar, her iktidara göre genel müdürü değişti ama spor servisindeki kafa Arman Talay'dan bu yana değişmedi! Çocuk seyretmezse, bilmezse yapar mı? Bir karşılaştırın bakalım Tokyo'da spor yapan insanlarla, Türkiye'de spor yapan insanları?
Röportaj: Bülent CAN