Olimpiyat vizesi alabilmek için son iki dünya şampiyonasındaki derecelerin dikkate alındığı halter branşında Türkiye, bayanlarda 4, erkeklerde ise elinde bulunan 5 kotayı korumak amacında.
Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Halter Federasyonu Başkanı Hasan Akkuş, ''Olimpiyatlara katılacak sporcu sayımız, olimpiyatlar öncesindeki iki dünya şampiyonasında alınacak takım puanına bağlı. İki yıl önce Türkiye'de organize edilen Dünya Şampiyonası sonrasında bayanlarda maksimum 4, erkeklerde ise 6 kotadan 5'ini aldık. Henüz bunlar garanti değil. Bu yıl kasım ayının ilk haftasında Fransa'da yapılacak dünya şampiyonasında bu sıralamayı koruyacak kadar puan almamız gerekiyor'' dedi.
Bayanlara geçen sene kota sıralamasında ilk sırada olduklarını, bu yılda buna yakın dereceler yapmaları durumunda bu vizeleri koruyacaklarını belirten Akkuş, şöyle devam etti:
''Erkeklerde hedefimiz 5 kotayı 6'ya çıkartmak. Bunun için bu müsabakalarda daha iyi yarışmamız gerekir. Olimpiyattaki hedefimiz madalyalar almak. Bu sadece federasyonumuzun hedefi değil. Çünkü ülkemiz açısından da önemli bir durum. Olimpiyatlarda ülkemiz adına ilk hedefimiz, daha fazla sayıda sporcuyla oraya katılabilmek. Bazı branşlar açısından olimpiyada katılmak önemli. Bazıları açısından sayıyı artırmak önemli. Halter Federasyonu'nun bu anlamda yükü ve sorumluluğu daha fazla. Halter, ülkemizde uluslararası alanda lokomotif branş. Geçen yıl uluslararası alandaki madalya sıralamasına göre federasyonumuz, en başarılı federasyon seçildi.''
Hasan Akkuş, halterin olimpiyatlardaki derecelerinin ülkeyi sıralamada aşağı veya yukarı doğru oynattığını ifade ederek, ''Olimpiyatlarda madalya alırsak, ülke sıralamamız 20 basamak yukarı çıkıyor. Beklenen madalyaların gelmemesi durumunda ise neredeyse 30 basamak aşağı düşüyoruz. Bu nedenle bizim amacımız maksimum sayıda sporcuyla katılmak, ama olimpiyatta madalya almak ana hedefimiz. Şu anda 4 sporcumuz olimpiyat madalyasına yakın görünüyor. Bu, bir sporcu artabilir veya bir sporcu azalabilir'' şeklinde konuştu.
Dünya Şampiyonası'nda hedef, garanti kaldırışlar
Federasyon başkanı Hasan Akkuş, Fransa'da, 5-13 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek dünya şampiyonasında, milli takım olarak ilk hedeflerinin garanti kaldırışlar olduğunu dile getirdi.
Akkuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Fransa'daki dünya şampiyonasında ilk hedef, garanti kaldırışlarla müsabakaya başlamak. Çünkü, önce puan önemli. Garanti kaldırışlar başta bazı sporcularımızı madalyadan uzaklaştırabilir. Daha sonra madalyaya doğru kaldırışlar yapacaklardır. Bu taktik, bir iki madalya kaçırmamıza neden olabilir ama esas amacımız puan. Dünya şampiyonasında puana yönelik yarışacağız. Bazı sporcular bundan hoşlanmıyorlar. Dünya şampiyonasından madalyasız dönmeyeceğiz. 'Madalya almadan döneceğiz' şeklinde bir hedefimiz olamaz. Bir sporcu 100 veya 102 kiloyla madalya alabiliyorsa, bizim sporcumuzun da ona yakın bir performansı varsa, uygulanan taktik, 95 kiloyla başlamaktır. Garanti kaldırış için ise bu 90 kiloya düşer. İlk kaldırışlarda bu madalyadan uzak görülebilir. Sporcumuza diyeceğiz ki; bu kaldırışı bizim için yap, bundan sonraki madalya için olsun. 90 kilodan 100'e gitmek her zaman başarılı olmayabilir.''
Olimpiyatlarda 4 sporcusunun madalyaya yakın olduğunu, ancak onların isimlerini vermesinin mümkün olmadığını anlatan Akkuş, ''Milli takım kamplarında ve müsabaka öncesinde sporcu ismi zikretmiyoruz. Bunun sebebi, kampta rekabeti sürekli kılmak. Puan mücadelesi yaptığınız bir müsabakada 7'nci olan sporcunun da takıma katkı sağlaması madalya kadar önemlidir. Halterde bireysel anlamda kota alınmıyor. 2012'nin Temmuz ayına kadar her sporcunun olimpiyatta yarışma şansı var. Temmuz ayında sporcu isimleri belli olduğu zaman 'şu sporcular madalyaya yakındır' diyebilirim'' değerlendirmesinde bulundu.