Serhat Balcı yaptığı açıklamada, artık milli takıma gitmeyeceğini belirterek, ''Olimpiyatta başarılı olamadım. Artık milli takıma gitmeyeceğim'' dedi. Bundan sonra Sancaktepe Belediyesi Güreş Kulübü'nün altyapısında genç güreşçiler yetiştireceğini anlatan Serhat Balcı, şöyle devam etti:
''Sancaktepe Belediyesi'nde güreşe devam edeceğim. Belediye Başkanımız İsmail Erdem ve kulüp başkanımız Muhammed Ali Cankatar, güreşin karşılıksız bir yere gelmesini isteyen insanlar. Onlar bize belli imkanlar sağlayacak. Hem (A) takımda güreşeceğim, hem de altyapıdaki kardeşlerimize öğrendiklerimi öğretmeye çalışacağım. Hedefim olimpiyat şampiyonları çıkarmak'' diye konuştu.
''(Ata sporumuz) demekle olmuyor''
2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda başarılı olamayan Serbest Güreş Milli Takımı'nın 2010 Moskova ve 2011'de İstanbul'da yapılan Dünya Şampiyonları'nda da başarılı olamadığını vurgulayan Serhat Balcı, ''Serbest takımı son 2 Dünya Şampiyonası'nda başarısızdı, ama bunun düzeltilmesi için çaba sarf edilmedi. Değişen bir şey olmayınca olimpiyatta düş kırıklığı yaşandı'' ifadelerini kullandı.
''Dünya Şampiyonaları'ndaki başarısızlık sorgulansaydı, olimpiyatta başarısızlık yaşamazdık'' diyen Serhat Balcı, güreşin tesislere, özel ilgiye ihtiyacı olduğunu kaydederek, ''Güreş Azeri'nin, Moğol'un, İranlı'nın, Kırgız'ın, Japon'un da ata sporu. 'Ata sporumuz' demekle olmuyor, yatırımla oluyor. 12 senedir milli takım kamplarındayım, 12 senenin 1 ayının farklı geçtiğini bilmiyorum'' şeklinde konuştu.
''Belli bir sistemimiz yok''
Türkiye'nin sporda bir sisteminin olmadığını savunan Serhat Balcı, şöyle devam etti: ''Tekvando ve atletizmde tarihte ilk defa altın madalya alınca afalladık. Niye, çünkü belli bir sistem yok. Hepsi sürpriz. Bakıyorsun ABD, Çin, Rusya ve Fransa gibi ülkelerin hepsinin farklı farklı sistemleri var. Devamlı başarı geliyor. Bizim bir sistem oturtmamız lazım. Bu 5 madalya, hepsi bireysel yetenek, Allah vergisi kabiliyet. Öyle yakalıyoruz madalyaları. Bazı şeyleri doğru yapıyor olsak madalya sayısı 50 olur.''
''Camia olarak birlik olamadık''
Serhat Balcı, güreşte bir kargaşa ortamı olduğunu iddia ederek, ''Büyük bir camiayız, ama birlik olamadık. Herkes birbirinin arkasından bir şey söyledi. Bir insan çok iyi iş adamı olabilir, ama spor yöneticiliği çok farklı. Belli yerlerde başarılı olan insanlar güreşte yöneticilik yapmaya başladı, ama olmadı, maya tutmadı. Güreşte çok geri kaldık'' dedi.
Güreşte rekabet ortamının olmadığını savunan Serhat, şöyle devam etti: ''Güreşte sadece birinci adamlar ekmek yiyor, geri kalanların hepsi boşta. Boşta olduğu zaman bu adam benimle rekabet edemiyor. Güreş ligimiz çok tutarsız, deplasmanlı değil. ABD'de bir sporcu 50 maç yapıyor, biz olimpiyata gidene kadar 10 maç yapıyoruz. Kulüplerimiz çoğalmalı, rekabet ortamı olmalı. Altyapıda güreş eğitim merkezlerine yatırım yapılmalı. Güreş eğitim merkezlerinin başına 500, 750 lira maaşla antrenörler koyarak, orada olimpiyat şampiyonu çıkmasını bekleyemeyiz.''
Serhat Balcı, son olarak, kendisini güreşe başlatan dayısı Enes Çakıroğlu'na, ilk antrenörü Nuri Ayık'a, annesi, babası ve eşi Kevser'e teşekkür ederek, ''Kimseye kırgınlığım, dargınlığım yok. Güreş camiasına da buradan çok teşekkür ediyorum. Beraber ter akıttığım, rekabet ettiğim dostlarıma, büyüğüme küçüğüme teşekkür ediyorum'' diyerek sözlerini tamamladı.