Fenerbahçe
Galatasaray  
Beşiktaş  
Trabzonspor  
Süper Lig  
2. & 3. Ligler  
Aktüel  
Yazarlar  
Fikstür  
SMS Paketi  
Ana Sayfa  
Arşiv  
     
Aslantepe gerçeği


Hatırlarsınız, bir aralar bitmeyen sakızla ilgili bir reklam vardı. Uzun zamandan beri "çiğnenmekte" olan G.Saray'ın Seyrantepe stat hikayesi de adeta bitmeyen bir sakıza dönmüştü. Sonunda temel atıldı ve sakız bitti. G.Saray'ın stat konusunu aslında iki açısı ile değerlendirmek gerekir. Birincisi TOKİ'nin bu stadı yapıp yapmaması gerektiği konusu,
ikincisi ise G.Saray, Mecidiyeköy'de kalıp oraya yeni bir stat mı yapmalıydı konusu. Biliyorsunuz TOKİ'nin bu stadı yapmasına karşı olanlar bu stat sanki G.Saray'a hibe ediliyormuş gibi bir izlenim yaratmaya çalıştılar. Bir kere şunu hemen belirtmek gerekir ki G.Saray stadını devlete yaptırmıyor. Devletin kâr amaçlı ticari bir kuruluşu olan TOKİ, arazinin üst kullanım hakkına sahip olan G.Saray ile bir ticari anlaşmaya vararak para kazanmak amacı ile bu stadı yapıyor. Yani G.Saray, stadını Seyrantepe'ye taşıyarak devlete para kazandırıyor. Bilindiği gibi G.Saray, üst kullanım hakkına sahip olduğu Ali Sami Yen arazisini devlete bıraktı.

Mecidiyeköy'de olmazdı
Araziyi alan müteahhit firma bu arazinin karşılığında G.Saray'a bir stat yapacak, stadın parasını o araziye dikeceği binadan çıkaracak. Üstüne üstlük devlete de 100 milyon dolar ödeyecek, kira bedeli üzerinden yılda 2 milyon dolardan 60 yıllık kirayı devlete peşin ödemiş olacak. TOKİ devlete ait ticari bir kuruluş. İnşaattan para kazanıyor. Keyfe keder cebinden para ödeyemez, buna zaten yasalar izin vermez. İkinci konu ise G.Saray camiasının bir bölümü tarafından gündeme getirilmekte. Bu G.Saraylılar, uzun zaman G.Saray'ın Mecidiyeköy'e yeni bir stat yapması gerektiğini söylediler. Ancak kimsenin aklına Mecidiyeköy'e 52 bin kişi kapasiteli bir stat yapılır mı diye sormak gelmedi. Bu aynen Olimpiyat Stadı'nın yapılıp ardından yolların yapılmasına benziyor. Ali Sami Yen şu anki hali ile en fazla 25 bin seyirci alıyor. Maçların dolmadığı günlerde bile Mecidiyeköy trafiği alt üst oluyor ve maça arabaları ile gelenler park yeri bulamıyorlar. Aynı yere 52 bin kişilik stat yapılınca bu sorunlar ne olacak?

Seyrantepe doğru tercih
Bununla ilgili güzel bir örnek vermek istiyorum. Salzburg takımının stadı EURO 2008 için 17 bin kapasiteden 32 bine çıkarıldı. Ama Salzburg belediyesi buna geçici izin verdi. Belediye stadın bulunduğu yerin 32 bin seyirciyi kaldıracak koşullara sahip olmadığı için EURO 2008 sonrası stadın tekrar eski kapasitesine dönmesi gerektiğini söylüyor. Stadı küçültmek istemeyen kulüp ile belediye arasında şimdiden tartışma yaşanıyor ve şu anda Salzburg'a 17 binden fazla seyirci alma izni verilmiyor. Dolayısıyla bir yere stat yapmayı planlarken ilk önce stadın güzelliği, büyüklüğünü değil yapılması gereken yerin çevre planlaması ile birlikte işe başlamak gerekiyor. Zaten Mecidiyeköy'e tasarlanan büyüklükte bir stadı nasıl sığdıracaksınız, o da ayrı konu. Daha küçüğü yapılsın diyenler rakibiniz 52 bin üzerinden gelir elde ederken siz örneğin 30 bin kişilik gelire mi razı olacaksınız? Dolayısıyla TOKİ- G.Saray anlaşmasında bir sakatlık yoktur ve G.Saray'ın Seyrantepe'ye gitmesi doğrudur.

Hüseyin ÖZKÖK


Avrupa'ya yayıldı
Arda affedildi
Düzlüğe çıktı
Uğur uçar gider
Sis perdesini ortadan kaldırdı
G.Saray'ın borcu var
Nonda'nın yıldızı parlıyor
Evinde aslan kesildi
Bu adam tam bir joker
Sezgin: Her şey istediğimiz...
A. Wien startı verildi
Sakatlar yoğun bakımda
Bir gari ceza!
Mehmet kapı gibi
Balta, Volkan'ı kesti
 
Lige dönüş
Şampiyonlar Ligi' nde tur atlayan...
Kezman' a vize yok
FENERBAHÇE' de Kezman' a...
Keskin bıçak
Gönderilecek olan isimler iki maç...
Tecrübesizlik ön planda!
Cisse, uluslararası tecrübe...
Goool Deniz
55' te Erman' ın penaltısıyla...
Serkan çok çalıştı
Son haftalarda performansıyla...

Fenerbahçe | Galatasaray | Beşiktaş | Trabzonspor | Süper Lig | 2 & 3 Ligler | Aktüel | Yazarlar | Sayısal loto | Süper toto | Şans topu | Künye | Ana Sayfa

Fotomaç Servisi

Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu