Trabzonspor'un Künyesi Adı: Trabzonspor Kulübü Kuruluş: 2 Ağustos 1967 Renkler: Koyu Bordo - Açık Mavi Kurucular: M. Rıfat Dedeoğlu, A. Osman Ulusoy, Sebahattin Kundupoğlu, Refik Karaağaçlı, Hasan Ataç, Nihat Karanis, Bahri Yıldız, Mahmut Danış, E. Sabri Uğurbaş, Zeyyad Nemli, İrhan Kazancıoğlu, Nizamettin Algan, Ruhan Öngür, A. Salih Erdem, Avni Yurdagül, Nihat Özgür, Osman Tomruk, Ahmet Yıldırım, Süha Akçay, Sabit Sabır İlk Başkan: A.Osman ULUSOY / İlk Kaptan: Şevki GENÇOSMANOĞLU İlk Gol Kralı: Necmi PEREKLİ / En Çok Forma Giyen: Hami MANDIRALI (558 kez) / En Uzun Süre Kaptanlık Yapan: Şenol GÜNEŞ (10 yıl) Başkan: Nuri ALBAYRAK / Teknik Direktör: Ziya Doğan
KULÜBÜN KURULUŞU Trabzon'da 1930'lu yıllarda başlayan İdmanocağı-İdmangücü rekabeti; 1940'lı, 1950'li, 1960'lı yıllarda olanca şiddetiyle devam etti. 1962-63 sezonunda tüm yurtta bir il takımı kurulması öngörüldü. Ancak İdmanocağı ile İdmangücü'nün bir çatı altında toplanmasına imkân yoktu. Öte yandan Futbol Federasyonu'nun il kulüpleri için tanıdığı sürenin de sonu yaklaşıyordu. 21 Haziran 1966'da İdmanocağı, Martıspor ve Yıldızspor'un da katılımı ile sarı-kırmızı renkler altında Türkiye 2. Ligi'ne alındı. 20 Temmuz 1966'da bu kez İdmangücü, Karadenizgücü, Martıspor ve Yolspor'un katılmasıyla Trabzonspor kuruldu. Ne var ki İdmanocağı, Danıştay'da açtığı dava ile yürütmeyi durdurma kararı alınınca ortalık yine karıştı. Trabzon'daki gergin durum üzerine araya zamanın Beden Terbiyesi Genel Müdürü Ulvi Yenal girdi. Ulvi Yenal, İdmanocağı ve İdmangücü'nün birleşmemeleri halinde iki kulübün de Türkiye 2. Ligi'ne alınmayacağını bildirdi. Bu tehdit üzerine, İdmanocağı ile İdmangücü birleşti. Ve Trabzonspor; İdmanocağı, İdmangücü, Karadenizgücü ve Martıspor'un bir araya gelmesiyle kuruldu.
ULA UŞAKLAR RENGİMİZ NE OLACAK? Trabzonspor'un kuruluşu gibi, renklerinin belirlenmesi de çok zor oldu. Trabzon'da uzun yıllar süren İdmanocağı-İdmangücü rekabetinde sarı-kırmızı ve yeşilbeyaz renkler hakimdi. Trabzonspor'un renkleri bunların dışında olmalıydı. Trabzon'u ve Karadeniz'i simgeleyen renkler aranıyordu. Renk için geceli gündüzlü toplantılar düzenlendi. Ulvi Yenal bir kez daha devreye girdi ve iki kulübün temsilcilerinden birer renk seçmesini talep etti. İdmanocağı koyu bordo, İdmangücü ise açık mavi üzerinde görüş bildirdi. Sonuçta Trabzonspor'un rengi bordo-mavi oldu. FUTBOL TUTKUSU FIKRALARDA Rizeli imamlarla Trabzonlu imamlar turnuva düzenleyip ayda bir maç yaparlarmış. Ama maçı hep Rizeli imamlar kazanırmış. Trabzonlular bir gün "Bu böyle gitmez, haçan buna bir çare bulalum, hep yeniliyruk'' demişler. Takım kaptanı olan Temel hoca şöyle bir teklifte bulunmuş: "Ula bizim Trabzonsporlu Hami'ye sariği, cübbeyi ciydirelum, bu da bizim Hami hoca, merkez caminin imami, yeni tayin oldu diye kandiriruk" demiş. Bu teklifi kabul edilmiş ve ilk maçta Hami'yi de alıp Rize'ye gitmişler. Ama maçı yine 2-1 kaybetmişler. Dönüşte takım kaptanı Temel hocaya komşusu sormuş: "Temel ne oldi bizum maçin sonuci, kazanabilduniz mi?" - "Yok ya, Rizeliler bizi yine yendu." - "Yapma ya... Hami hocayi oynatmadinuz mu yoksa?." - "Oynattuk ama, onlar da Del Pierro hoca ile Roberto Carlos hocalari oynattilar!"
TRABZON'UN KAZANDIĞI KUPALAR Lig şampiyonluğu 6 Türkiye Kupası 7 Cumhurbaşkanlığı 7 Başbakanlık 5
AHMET SUAT ÖZYAZICI 1936'da Trabzon da doğan Ahmet Suat Özyazıcı'nın teknik direktörlüğünde Trabzonspor altın çağını yaşadı. Özyazıcı, 1975-76, 1976-77, 1979-80 ve 1983-84 sezonlarında takımı dört kez şampiyon yaptı.
ŞENOL GÜNEŞ 1972-1987 arasında 15 yıl kaleyi korudu ve 6 lig şampiyonluğu, 5 Türkiye, 4 Başbakanlık, 7 Cumhurbaşkanlığı Kupası gördü. Antrenörlüğünde 1 Türkiye, 1 Başbakanlık, 1 Cumhurbaşkanlığı kupası kazandı.
ALİ KEMAL DENİZCİ Trabzon'un görkemli günlerinin "Fırtına Ali Kemal'i." Kanatlarda attığı inanılmaz deparlarla rakip savunmayı perişan ederdi. Fenerbahçe'ye satılacağını öğrendiğinde ise hüngür hüngür ağlamıştı.
HAMİ MANDIRALI Attığı 217 golle Trabzonspor'un en golcü futbolcusu olan Hami Mandıralı'nın şutları, görenlerin hafızalarına kazındı. Uzak-yakın demeden, mesafe tanımadan kaleye mermi gibi şutlar çeken, frikiklerde barajdaki oyuncuları sakatlayan Hami, sadece Trabzonsporlu değil, tüm futbolseverlerin gönlünde taht kurdu. Yıllarca Trabzonspor'un kaptanlığını yapan Hami, tertemiz yüreği, hep gülen yüzüyle tüm futbolseverlerin sevgisini kazandı. Hami ayrıca, Trabzonspor'dan Avrupa'ya transfer olan ilk Türk futbolcu unvanına sahip. Almanya'nın Schalke 04 takımında 2 sezon forma giydikten sonra yeniden yuvaya dönen Hami Mandıralı, Trabzonspor'un efsaneleri arasındaki yerini aldı.
ÖZKAN SÜMER Trabzonspor'da futbol oynadı, teknik direktörlük yaptı. Hocalığında Trabzonspor 2 şampiyonluk yaşadı. 2001- 2003 arasında kulüp başkanlığı yaptı. F.Bahçe'ye verilen ceza kaldırılınca istifa etti.
NECMİ PEREKLİ Trabzonspor'un ilk gol kralı. 1976-77 sezonunda 18 golle gol kralı oldu. Kıvrak çalımları, ceza alanı içerisindeki bitiriciliği, sert şutlarıyla tanındı. Futbolu bıraktıktan sonra kulüpte menajerlik yapıyor.
ŞOTA ARVELADZE Trabzonspor'un unutulmaz yabancısı. İkizi Archil ile birlikte fırtına gibi esti. 1995-96'da üstelik hiç penaltı kullanmadan 25 gol atarak gol kralı oldu ve Trabzonspor'un 2. gol kralı olarak tarihe geçti.
Kılpayı kaçan zafer İstanbul saltanatını yıkan Trabzonspor, 1995-96'da öne geçtiği maçta Oğuz ve Aykut'un golüyle 2-1 yenilir, şampiyonluğu F.Bahçe'ye kaptırır.
Nineler tribünde Trabzon'da futbol tutkusu o kadar yoğun ki 70 yaşındaki nineler bile karşılaşmanın sonucunu merak eder. Hatta bazıları bizzat maçlara dahi gider.
Liverpool yıkıldı Bordo-mavili ekibin unutulmaz zaferlerinden biri de 1976'da Şampiyon Kulüpler'de, o yılların Real Madrid'i olan Liverpool'u 1-0 yenmesiydi.